Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 683 ПърваПърва ... 1018192021223070120520 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 6828
    Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    семейството е слабо наистина ... но има свещеви маточници който са около 1,5-2 см и бих искал да знам като се излюпи майката ще убият ли пчелите търтовката ? и търтовката не трябва ли да снася само търтей моята снася пчели работнички... днес стръсках всички пити върху ХР и не видях пак майка а и убих всички търтей какво да правя? а на хубавото семейство което имаше 10 рамки с пило сега има едва 1 2 с незапечатано пило на какво се дължи това?!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски

Re: Помощ !

Цитат Първоначално публикувано от Farar
    Търтовката не може да си направи майка или ако си направи вече ще е много слабо с-во.Аз в подобен случай процедирам така: махам търтовката от мястото и слагам най слабата отводка на нейтото място.Семейството го изкарвам извън пчелина/на 50м примерно/ и го изтръсвам.Всички пчели се прибират в отводката,освен подхранените вече търтовки и нещата си идват на мястото.Успех
    Преди да изтръскам търтовката се съобразявам със пашата.Ако я има или предстои до седмица-две,в никакъв случай небих налетял най-слабото си семейство или отводка.Пчелите на търтовката са неамортизирани и имат отличен инвертазен капацитет-демек неса се занимавали с кърмаческа дейност и с обемна преработка на нектар.Затова по това време,когато слънчогледа из цяла България зацъфтява или скоро ще цъфне аз бих налетял семейства които са готови за паша а не слабо семейство.Колкото за 50-те метра и 5м стигат.

Автор
    Регистриран
    27.01.2012

Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Търтовката не може да си направи майка или ако си направи вече ще е много слабо с-во.Аз в подобен случай процедирам така: махам търтовката от мястото и слагам най слабата отводка на нейтото място.Семейството го изкарвам извън пчелина/на 50м примерно/ и го изтръсвам.Всички пчели се прибират в отводката,освен подхранените вече търтовки и нещата си идват на мястото.Успех
    Преди да изтръскам търтовката се съобразявам със пашата.Ако я има или предстои до седмица-две,в никакъв случай небих налетял най-слабото си семейство или отводка.Пчелите на търтовката са неамортизирани и имат отличен инвертазен капацитет-демек неса се занимавали с кърмаческа дейност и с обемна преработка на нектар.Затова по това време,когато слънчогледа из цяла България зацъфтява или скоро ще цъфне аз бих налетял семейства които са готови за паша а не слабо семейство.Колкото за 50-те метра и 5м стигат.
    Не е необходимо да се съобразяваш с наличната паша за да стръскаш търтовките колега -това се прави по всяко време ,има и други начини -налитането на търтовките все пак крие рискове,тръскането като решаване на проблем не е най -удачния вариант.В повечето случаи е неуспешен без предварителна подготвка.

Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    значи да стръскам всички пчели на около 10 м от кошера и търтовката ще си умре там или несъм разбрал както трябва ?

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012

Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Отново аматьорски истории.Да си чувал някога за налитане по време на паша?НЕЕЕЕ!Знам!Не обърквайте хората.ТЪРТОВКА МЕД НЕ ДАВА!
    Колкото за метрите- почети малко повече научна пчеларска литература и ще ги научиш
    1000 пчелари - 1000 технологии

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Колега Фарар, явно не четете внимателно постовете.
    Алексей не казва, че търтовката дава мед , а това че като я изтръскаш пред кошерите, пчелите търтовки навлизат в семействата и се хващат за работа. Но, преди езтръскването трябва да се опушат добре , за да се нагълтат с мед и по лесно да бъдат приети от чуждите семейства.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.05.2012
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Колега Фарар, явно не четете внимателно постовете.
    Алексей не казва, че търтовката дава мед , а това че като я изтръскаш пред кошерите, пчелите търтовки навлизат в семействата и се хващат за работа. Но, преди езтръскването трябва да се опушат добре , за да се нагълтат с мед и по лесно да бъдат приети от чуждите семейства.
    Уважавам всяко мнение и не вземам отношение ако не съм го правил!Ако изтръскаш търтовката на 5м,пчелите-търтовки се прибират в стария си кошер пълзейки по земята.Казвам го от личен опит!Именно затова трябва да се тръскат по далечко.Сега дали но 20-30-50м идва ли има значение,но не и на 5м.
    А за връщането на пчелите-много ясно че ще се върнат.Въпроса е с тях да подсилиш кошер,който има нужда от това.Според мен е така!Правя го редовно и съм доволен.
    1000 пчелари - 1000 технологии

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    !Ако изтръскаш търтовката на 5м,пчелите-търтовки се прибират в стария си кошер пълзейки по земята.Казвам го от личен опит!

Това сигурно си го направил още преди да нагазиш в научната литература.Само предполагам.До сега небях срещал в по-обикновенната литература,че при изтръскване кошера на търтовачното семейство трябва задължително да остане на мястото си.Явно трябва да се чете .Но мен ме интересува не как и къде да се тръска търтовачното семейство,а каква е физиологичната разликата м/у семейство изпаднало в роево състояние и търтовъчно семейство.Надявам се на отговор.

Наблюдател
    Регистриран
    19.06.2012
    Здравейте колеги! Аз съм както нов пчелар тъка и нов във този форум. От около 2 месеца се занимавам с пчели и имам няколко въпроса на които шие бихте ми дали по добри съвети от литература която до сега чел. Моят случай е такъв:имам два кошера и не знам дали е късмет на начинаещия или не но за сега се развиват много добре по моята скромна преценка. Кошерите ми се състоят от 1 корпус и 1 магазин с по дванадесет рамки. Пчелите ги покриват почти изцяло. През последните 2 седмици започнаха усилено да трупат мед и вече дори запечатват. От дванайсетте рамки на магазина 3-4 са пълни, към 4-5 са почти пълни но има 1-2 на които още не са почнали да трупат мед. Въпросът ми към вас е: да сложа ли още един магазин с рамки или да извадя питите и да ги центрофугирам. Ако трябва да слагам магазин моля ми кажете сега ли да го направя или след като всичко е запечатано. Предварително ви благодаря!!!

Слагай го сега.

Страница 20 от 683 ПърваПърва ... 1018192021223070120520 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •