Явно останах неразбран.Както и да е.Само информативно-не правя отводки само зимно време.
Явно останах неразбран.Както и да е.Само информативно-не правя отводки само зимно време.
Да, прав си, по-скоро е някакъв хибриден вариант от двата метода. Малко съм чел за налитането при майка, но мисля, че там ставаше въпрос за отводка с пило, мед старата майка и вс. останало, оставена на мястото на кошера, а останалата част се мести и и се придава майка.
Ако целим и превенция на болестите, да, напълно си прав. Ако обаче целта е да възстановя/увелича броя на семействата с минимален риск от загуба, бих помогнал с една пита. Но при съмнение за заболяване...бих се замислил. Нещо повече - веднага след отделянето на гол рой, докато няма пило, бих го третирал с препарат според случая.
Не мисля, че това е по-добро от познатите пчеларски практики - обеззаразяване, честа подмяна на старите и повредени пити и поддържане на силни семейства. Освен това ще доведе до увеличаване на разходите - както на труд, така и в пари. Но е добро като противороево мероприятие в случай, че семейството е заложило роеви маточници. Роя излита със стари пчели, а отнемайки ги оставяш семейството без тях.
Не, не съм го правил, т.е. не съм третирал, защото в личния пчелин не съм правил гол рой, а там, където работя все още не е масова практика тази технология. Но бих третирал с оксалова киселина - не пречи на меда, ако все още има магазини или медови корпуси, ефективна е, особено когато няма пило, какъвто е случая.
При роене излитат разновъзрастови пчели. Случва се дори пчели от други кошери да се увлекат и да тръгнат с някой рой. Когато един рой започне да образува грозд - във вътрешността се намират младите пчели, а на повърхността са по-старите. Забелязват се и пчели, които носят прашец.
Това съм чел аз![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))