Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 41 ПърваПърва ... 10181920212230 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 408
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Явно останах неразбран.Както и да е.Само информативно-не правя отводки само зимно време.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Желателно е да няма пило защото тогава има някакъв процент на неприемане на майката докато при основи и една,две хубави изградени пити и майка в клетка приемането е на 100 % като е задължително семейството да не се безпокои поне една седмица .За спирането на снасянето на майката това е неизбежно защото пчелите са неспокойни и им трябват няколко дена докато се успокоят.Това с рамка с пило,пчели и майка е по скоро налитане отколкото гол рои.Пакетните пчели са тип гол рои само пчели и майка.
    Да, прав си, по-скоро е някакъв хибриден вариант от двата метода. Малко съм чел за налитането при майка, но мисля, че там ставаше въпрос за отводка с пило, мед старата майка и вс. останало, оставена на мястото на кошера, а останалата част се мести и и се придава майка.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Голия рой, освен прекъсване цикъла на вароа, има и едно друго много голямо предимство - прекъсване цикъла на размножаване и на другите патогени (примерно Ам. гнилец). Повечето (и в по-голямо количество) от гадостите в кошера се намират в питите, и стръсквайки пчелите на основи, даваме на семейството "чист старт". Естествено, "чистия старт" отива по дяволите, ако едната от старите пити продължава и в новия кошер.
    Ако целим и превенция на болестите, да, напълно си прав. Ако обаче целта е да възстановя/увелича броя на семействата с минимален риск от загуба, бих помогнал с една пита. Но при съмнение за заболяване...бих се замислил. Нещо повече - веднага след отделянето на гол рой, докато няма пило, бих го третирал с препарат според случая.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    Това ми се върти от 2-3 години в главата. Идеята ми е на всеки 3 или 5 години, в края на последната главна паша, семействата де се прехвърлят в чисто нови кошери (може и обеззаразени ) на рамки с основи.
    Не мисля, че това е по-добро от познатите пчеларски практики - обеззаразяване, честа подмяна на старите и повредени пити и поддържане на силни семейства. Освен това ще доведе до увеличаване на разходите - както на труд, така и в пари. Но е добро като противороево мероприятие в случай, че семейството е заложило роеви маточници. Роя излита със стари пчели, а отнемайки ги оставяш семейството без тях.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Stefanbg Виж публикацията
    . Нещо повече - веднага след отделянето на гол рой, докато няма пило, бих го третирал с препарат според случая.
    Какъв препарат би използвал за да ги третираш и правил ли си го !!!
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Роя излита със стари пчели, .

Това сигурно ли е.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Какъв препарат би използвал за да ги третираш и правил ли си го !!!
    Не, не съм го правил, т.е. не съм третирал, защото в личния пчелин не съм правил гол рой, а там, където работя все още не е масова практика тази технология. Но бих третирал с оксалова киселина - не пречи на меда, ако все още има магазини или медови корпуси, ефективна е, особено когато няма пило, какъвто е случая.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Това сигурно ли е.
    Така съм чел!

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Така съм чел!
    При роене излитат разновъзрастови пчели. Случва се дори пчели от други кошери да се увлекат и да тръгнат с някой рой. Когато един рой започне да образува грозд - във вътрешността се намират младите пчели, а на повърхността са по-старите. Забелязват се и пчели, които носят прашец.
    Това съм чел аз

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Не, не съм го правил, т.е. не съм третирал, защото в личния пчелин не съм правил гол рой, а там, където работя все още не е масова практика тази технология. Но бих третирал с оксалова киселина - не пречи на меда, ако все още има магазини или медови корпуси, ефективна е, особено когато няма пило, какъвто е случая.
    Третира се един ден преди запечатване на първото пило в новите рамки от (В.О) изградени от самия гол рой иначе може да ги принудиш да напуснат кошера и да си станат във истинския смисъл Рой. Да О.К е добре за тая цел и по това време.
    Милен Михов

Страница 20 от 41 ПърваПърва ... 10181920212230 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •