Хари,заядливковци има навсякъде,не им обръщай внимание,достатъчно добре си го описал,който иска ще пробва.
Хари,заядливковци има навсякъде,не им обръщай внимание,достатъчно добре си го описал,който иска ще пробва.
миналата година купувах пчелни семеиства в кошери на над 30 години но много добре поддържани и ми направи впечатление че бяха със ограничители а не със обичаините релси дет ползваме
но са много неудобни за работа
когато залепят рамката с клеи просто ваденето е кошмар
а понякога се цепи рамката
разпределителни ленти wink;
Първоначално публикувано от Charles Bukowski
Разстоянието го определям на "око"-показалеца ми е 10-12мм. Зазимявам ги на около 8мм , което ако имам такива ленти, няма как да стане.
Хари, точно това имах предвид. И ако си прочел внимателно поста ми, казах че пиша от личен опит. Да не са били по френски модел, но изпълняваха същата роля. Както предполагам знаеш има различни модели освен "френски". Съжалявам, че нямам снимки, за да видиш "съчинението" в действителност.Първоначално публикувано от s.gergowski
Няма за какво да се заяждам, но не мисли че ти си открил "топлата вода". Успех с търговията.
Да, и тука има разлика, аз попаднах на едни, които са вертикални ограничители - както старите,за които описва Юрката. Тези на снимките са с наклон, като подхванеш рамката с рамкоповдигача, тя се плъзга нагоре и по наклота се отдалечава от съседната рамка. Така по съм съгласен. Трябва да го пробвам в практиката и да видя дали е удобно. Не че бих сложил такива.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Питах и в друга тема, ще питам и тука, с тия разделители не е ли по кофти за работа (по трудно се вади питата)?
Ако вземеш правилния рамкоповдигач, това не е проблем.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
С финландските разделители номера е друг. Взема се една дъска с дължина колкото е корпуса и широчина например 4-5 сантиметра. От едната страна се наковават 5-6 броя финландски разделители, а от другата се слага дървена дръжка. Става нещо като плосък гребен. Нареждат се рамките и после се донаместват с този гребен с леки движения напред-назад и при нужда с малко помощ с повдигача. Това се прави от едната страна на рамките, после от другата страна и готово.
Не е необходимо да имате стотици разделители по всеки един кошер. Достатъчно е само да си направите 3 гребена - един за 8 рамки, един за 9 и един - за 10. За целта е достатъчно да се закупят по 5 разделителя от вид. Това е.
Колкото до самите рамки - ами аз съм си решил да използвам нормални рамки без уширители. Уширителите могат само да попречат, особенно когато се касае за автоматично разпечатване на питите. Самите рамки съм решил да се редят по 10 броя в плодниците и по 9 в медовите корпуси, като равномерното разстояние между тях се гарантира от тези саморъчно направени гребени.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))