Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 27

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    И от мен няколко елементарни и универсални неща, които съм забелязал и професионалисти да не ги спазват.
    1. Чистота и ред на работното място- огледайте и намерете правилното място за всякакви кабели, разклонители, летви, талаши, течности по пода и в обсега на машината.
    2. Работно облекло - прибрано и удобно, от негорими или трудно запалими материи, никакви висящи части, обувки стабилни и затворени, НЕ чехли и сандали като по клиповете, дългата коса - прибрана. Очила.
    3. Всякакви защити по машините, заземявания, занулявания, спазвания на инструкциите за работа - всички го знаем, често пъти не се спазва.
    4. Счупени контакти, разклонители, табла, корпуси и т.н.- ОПАСНИ СА .
    5. От трудовото обучение в училище съм запомнил че не трябва да се застава в равнината на движение на всякакви режещи и шлайфащи дискове, верно че беше отдавна ама не е лошо да се спазва.
    6. Хора, животни, деца, навлеци, кибици нямащи участие в производствения процес - НАСТРАНИ, най-добре НАВЪН, на студа.
    7. Сещайте се и за огъня отвреме навреме, че пусто, много бързо тръгва. Хубаво е да се поддържа наблизо ИЗПРАВЕН, ПОДХОДЯЩ пожарогасител, не е лошо и някоя вълнена черга, най-добре брезент.
    8. Оглеждайте внимателно детайлите, които ще обработвате, чепове, гнилости , /чувал съм и за бренеке в талпа/ и т.н. При работа с малки детайли или с неправилна форма се препоръчва ползване на допълнителни приспособления, тласкачи, буталки и т.н., на практика почти не се ползва.
    Мога да дам конкретни примери за инциденти, възникнали при неспазване на горните точки, мисля че не е необходимо. Успех !

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    И още нещо от мен, мисля че 90% от нас го спазваме, специално за останалите 10%:
    Поддържайте наблизо аптечка с каквото искате, но задължително средства за кръвоспиране и за повърхностна обработка на рани да има. Добре е и на видно място да се изпише Спешния телефон, щото в паниката понякога човек си забравя и името, пък един спокоен глас по телефона ще свърши хубава работа. И, да не дава Господ, ама нали знаете - при отрязване на крайник или части от тялото :
    1. Кръвоспиране.
    2. Отрязаната част - в торба лед.
    3. Тел. 112.
    4. При възможност - по най-бързия начин потегляне към най-близкото място където знаят какво да правят.

П.п. Всъщност Администрацията ако прецени може да покани някой от лекарите във форума за даване на компетентни указания за действия след злополука.

Дървообработващите машини не са опасни не се страхувайте ат тях . Защо всички пишете че са опасни не знам . Злопулуките при работа се получават от неспазване на предписанията по безопастност на труда. Е може би има и едни 5-10% от аварии. Не правете нещо което не знаете как се прави .Питайте. Четете.
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    ingivo, приятелю, какви ги говориш, не били опасни.
    Някъде видях твоя снимка,и при теб май има два скъсени пръста.Аз всичко сам си правя,старая се много да внимавам но знам,че и да внимавам,винаги има вероятност да се случи нещо непредвидено,особено както работим със самоделки или силно амортизирани машини.
    ДЪРВОДЕЛСКИТЕ МАШИНИ СА ОПАСНИ! Който тепърва се кани да работи с тях е най добре първо да постажува покрай някой опитен майстор, ако разчита тепърва да се учи от грешките си ще има скъсени пръсти,недай си боже и нещо по сериозно.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Да, машините категорично могат да нараняват и трябва да се работи премислено и с доза респект а не със страх. Ако се работи със страх само това на 90% е предпоставка за нараняване и по-добре да не се практикува. Прекалената самоувереност също е голяма предпоставка за инциденти.
    Невъзможно е в един, та дори и в няколко, поста да се опише всичко за да работиш оптимално безопасно, защото пълна безопасност няма как да има или по-скоро няма как да си я позволим финансово.
    Колкото и да се обяснява в коя ситуация според дървесината и режещия инструмент какво се получава и как трябва да се реагира и какво да се предприеме няма да разбере човек които не го е усетил и не го знае. Всичко става с практика и да има кои да те поправя. Другия вариант, проба-грешка е трудния път.
    Във всяко нещо е така, колкото и умения да имаш във всяка нова сфера си като новобранец, но с каквото можем ще помагаме. Но темата също като пчеларството е доста обемиста. Неприятното е, че при пчеларството губиш семейство или му навреждащ, което е сравнително лесно поправимо, а при машините е по-фатално в някои случаи.
    Които иска да знае да пита и все някои ще отговори.
    Галин Койчев www.dogo-hunting.alle.bg

Цитат Първоначално публикувано от simo
    ingivo, приятелю, какви ги говориш, не били опасни.
    Някъде видях твоя снимка,и при теб май има два скъсени пръста.Аз всичко сам си правя,старая се много да внимавам но знам,че и да внимавам,винаги има вероятност да се случи нещо непредвидено,особено както работим със самоделки или силно амортизирани машини.
    ДЪРВОДЕЛСКИТЕ МАШИНИ СА ОПАСНИ! Който тепърва се кани да работи с тях е най добре първо да постажува покрай някой опитен майстор, ако разчита тепърва да се учи от грешките си ще има скъсени пръсти,недай си боже и нещо по сериозно.
    Правилно си забелязъл . Но машината не ме е нападнала за да кажа че е опасна . Затова казвам инцидентите се получяват от неспазване на Правилата по охрана на труда .
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Китайски магьосници :

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2749768
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •