Но все пак, ако им сложа по една хубаво изградена рамка какъв ще е резултата. Идеята та ми е майката да има достатъчно място за снасяне. Това ще попречили за развитието им до късна есен.Първоначално публикувано от ilmaz_82 - Илмаз Османов
Но все пак, ако им сложа по една хубаво изградена рамка какъв ще е резултата. Идеята та ми е майката да има достатъчно място за снасяне. Това ще попречили за развитието им до късна есен.Първоначално публикувано от ilmaz_82 - Илмаз Османов
Колега има 2 месеца спокойно ще покрият още 2 рамки поне според мен с хубаво подхранване
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Нека да не забравяме,че от края на юни светлата част на деня намаля всеки ден.Това им е заложено на тях от милиони години.За какво развитие пишете на човека???Сиропа не увеличава пилото!Пресния прашец го прави!Комбинацията на двете е идеалното,но за развитие на с-ва оттук нататък може да пише само човек който няма добри практичести знания.
1000 пчелари - 1000 технологии
Абсолютно точно и правилно.В този период от годината сиропа ще поддържа яйцеснасянето,но в никакъв случай не го засилва за разлика от пролетта.Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Ако се ръководим от пчеларската литература навсякъде пише, че през месец август трябва да се осигури достатъчно място за снасяне на майката. И затова ми беше мисълта да им поставя по още една хубаво изградена рамка, но все пак ще послушам вас по-опитните пчелари, дано успея да поддържам това темпо за зазимяване
Нищо не пречи да им сложиш по 1 добре изградена рамка. Те ще си преценят дали им трябва или не. Това че гнездото е по-разширено, сега не е проблем. няма опастност от простуда на пилото.
Така е, както пише. По-опитните трябва да минат опреснителен курс.Първоначално публикувано от ilmaz_82 - Илмаз Османов
Наистина така пише,но авторите според мен,имат предвид главно основните с-ва,защото са много задръстени с мед и прашец.Придържай се към правилото - една рамка повече вътре от междурамията пчели и ще си спестиш много проблеми.Правилото естественно не важи по време на паша.Първоначално публикувано от ilmaz_82 - Илмаз Османов
Аз пък знам, че на тазгодишните ми отводки слагам по малко сироп, прашец още си носят обилно и все още добавям по една основа на около 10-ина дни и си я градят и семействата растат и се развиват. Още по 1-2 или 3 пити и кошерите ще са изпълнени целите. Миналата година се случи така, че направих отводка с три пити и със зрял маточник в началото на Юли, разви се и я зазимих на 7 пити. Иззимува си нормално.Първоначално публикувано от Пламен Ганев
Вярно е, че темповете на развитие не са същите като през пролетта, но не плашете хората, като казвате, че каквото било с развитието до сега било - не е вярно. И колкото по- силни се зазимят семействата, толкова по- вероятно е да иззимуват безпроблемно.
ЕЕЕЕ,всички не може да са чак такива разбирачи)
Аз за себе си знам,мен не ме учи колега!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))