Да вертикално разделяне но това си става два кошера в един.Отгоре ако се сложи ХР и после общи магазини няма ли да убият едната майка.
Да вертикално разделяне но това си става два кошера в един.Отгоре ако се сложи ХР и после общи магазини няма ли да убият едната майка.
Двумайчин кошер е едно и двусемеен - друго. През сезона нещата се променят гъвкаво ето как: Зимуване - едно върхудруго двете семейства. Подготовката за зимуването е следната: работи се с МК кошери. ДБ са кошер от миналия век. Защо се занимавате с тия чакръци? Нищо не може да се прави с тях. Така. Създаваме второ семейство от много силно чрез налитане на маточник или майка. Махаме плодника. На дъното поставяме корпуса с извъртяните от меда рамки. Между горните рамки в средата поставяме майка в клетка и отваряме отделението с кърмовата маса. Може и маточник. Покриваме с плътен чувал. Отгоре поставяме плодника с пчелите на основното семейство. Всички летящи пчели слизат долу, освобождават майката (изчакват маточника да се излюпи). Ако е маточник се поставя в предпазител (само върха на маточника се подава). Пчелите никога не прегризват връха на маточника. Майката се излюпва успешно и се опложда. Ако е оплодена майка в клетка те я освобождават. След 7-8 дни се проверява за пилото. Предприема се хранене на долното семейство с много кърмова маса през Юли и Август - на долното семейство в дълбокото дъно се поставя леген с кърмова маса покрит с надраскан найлон. На горното - отгоре. Много хора не знаят, че когато се подхранва с КМ пчелите не блокират майката. Когато пилото се излюпи през Септември-Октомври се налива инвертиран сироп - 15 литра на долното семейство в легена с поставена слама. Горе - с горна хранилка (също голяма) През това време се лекува за акар. През Октомври се преустройва за зимуване. Напролет се разменят местата на двете семейства. По времена рапицата се слага корпус между двете семейства с ХР - над долното и под горното. Магазина е общ. Преди това се слага по 2-3пити от двете семейства в магазина с люпещо пило без пчелите и майката. Допълва се с ВО.В магазина - също. При напълване на магазина 2/3 се слага още един магазин над долното семейство. Пак се слага и ЛП (люпещо пило). Входове на магазините трябва да има. Взема се черпака и се яде много мед...
Този пост е редактиран от vtmanolov; 16.11.2015 в 08:05. Причина: допълване
Затова е и тази двойна мрежа,за уеднаквяване на миризмата,след което се поставя ХР.Свикнали веднъж с двата феромона,отделяни от майките,опасност няма,докато има паша.След това е възможно едната майка да изчезне.
Да май ще ги направя двумайчини докато има паша после за зимата ще ги отделя с плътна преграда.
Здравейте,
Много интересна тема и искам да се включа като задам няколко въпроса.
Каква е ползата от гледането на 2 майки в едно семейство ЛР кошер ако се ползват само 2 корпуса за пило и 1 за магазин?
Не се ли блокира майката така като има само 1 корпус в който да снася яйца?
Ще се радвам ако някой разкаже повече за ЛР и ползите.
Има си тема за ЛР кошери. Виж там. А за силно семейство 3 корпуса са малко.Първоначално публикувано от nolkov
аз не питам конкретно за ЛР кошерите.
Питам за ЛР какви са ползите за двумайчино отглеждане...темата е засегната за ДБ, а аз искам д аразбера повече за две майки в ЛР кошер.
Извинявай. Грешката е моя. А целта е по-бързо дастигане на оптимална численост от пчели за главната паша. То важи за всички системи кошери, но при различните, техниката на работа е малко по-различна. Конкретно за ЛР е безумие да се работи с 2 майки, ако имаш на разположение само по 3 корпуса. Двумайчино пчеларство е много подходящо за райони с ранна главна паша. Ако главната паша е късна, то няма смисъл от него, ако целта е производство на мед. Ако произвеждаш отводки или пакети с пчели, то вече е друг въпрос.
няма проблем
Относон отговора ти...да и аз мисля, че при мен (Петрохан) няма нужда от такова отглеждане на две майки...късна и продължителна ливадна паша - това имат семействата на разположение.....
:D ти опитай,а после ела и кажи има ли,няма ли нужда wink;Първоначално публикувано от nolkov
Тука ще ползвам цитат от друг форум,на колега от този форум - питам тука,защото забелязах,че там влиза много рядко,та:
защо,как някой знае ли - а ако има собствен опит със лежак,ще е най-добре,че да обясни по-подробно.Първоначално публикувано от derventliev
п.п.и макар да съм правил опити и то много успешни със ДБ,учудва ме метода който разглеждате тук (наистина не го бях чувал този начин за двумайчин ДБ) - аз си мислех,че точно това е метода със лежак,такива неща да разделям по вертикал ДБ не съм и пробвал.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))