Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 132

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Днес отново гледах основите - е това не ми прилича на восък. Този цвят само с филтрация не може да се докара. Това може да се докара само с много силни химикали и много изкуствени восъци.

Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Петко Пенчев го купуваше по 18лв.,на по черните пити и с повече труптина по дъното правеше някакъв отбив от общото тегло.Ишлемето му беше като на останалите,за 1кг. восък даваше 13бр. ДБ+13ст. за основа,16бр. за ЛР+13ст. за основа.
    Не знам на колко го изкупува сега, а на сайта му не съм виждал да пише цена на восък.
    18 лева е добра цена засега, но ако тази година отново се прави износ в такива мащаби, то цената ще се вдигне още. И пак ще има неподготвени и недоволни пчелари.
    В интерес на истината на Ловеч основите вървяха повече отколкото на Горна Оряховица, но и търговците на първите бяха много повече.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    На основите ,които ползвам последните няколко години пише :Пчела 2010 Г.Оряховица.Тези от Ловеч с какво име са?

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    За восъчните основи важи ли задължението на производитела да описва съдържанието на етикет? Задължени ли са или не?
    Знам че етикет няма как да се слага на всяка ВО, но поне на кашона може да се слага.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    На кашоните на всички производители на восъчни основи с дебели букви е написано:

Восъчни основи от 100% чист восък

Така че няма нужда от допълнителни етикети. Има нужда само от малко честност, но явно тя е в по-голям дефицит дори и от восъка........

Има и още нещо - щом пчеларите с готовност купуват фалшиви основи, близко до ума е, че ще се намери и кой да им ги продава. Просто пазарна икономика - ЩОМ ИМА ТЪРСЕНЕ НА МЕНТЕТА, веднага ще се появи и ПРЕДЛАГАНЕ. И честните производители на основи ще фалират, а МОШЕНИЦИТЕ ЩЕ ПРОСПЕРИРАТ !!! И вината за това си е в самите пчелари ......

Наблюдател
    Регистриран
    18.04.2012
    Писал съм на човека и чакам отговор, ако не ми пише ще му се обадя
    Иначе ме интересува как и кой искупува малките количества восък за да кажа на един приятел, който е скаран с компютрите и в същото време на мен за есента ще ми трябва едно сериозни количество (може би 100 или повече килограма пчелен восък) и ме интересува и цената на която мога да го купя за да си правя сметка колко ще мога да си позволя

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Изкупни цени:
    Черен восък - 15лв/кг ( много черен )
    Жълт - 16лв/кг

Сигурно има и по-добри предложения за жълтия, но цената за черния восък е добра.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно днес в Добрич видях как на един пчелар отказаха да му изкупят восъка. Питите му бяха едни такива със странен кафеникав цвят, и консистенцията им беше една такава полупрозрачна и много гладка. Визуално наистина си изглеждаха съмнителни. Изкупвача ги чукаше със сила в земята и се опита да счупи една пита, но не успя. След това я гледа, човърка и най-накрая отказа да изкупи восъка на този човек.

Другото интересно беше, че едни румънци заменяха основи за восък, като за 1 килограм восък даваха точно 1 килограм основи. Всеки що годе разумен човек веднага би се досетил, че в тези основи има всичко друго, но не и восък. Това обаче не попречи на пеларите да се блъскат пред щанда и да грабят основи, които никой не знаеше от какво са направени. Ха-ха....... после същите тези пчелари ще се чудят защо никой няма да иска да им изкупува восъка - та то от 1 километър ще си личи, че е наблъскан с парафин и церезин.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Точно днес в Добрич видях как на един пчелар отказаха да му изкупят восъка. Питите му бяха едни такива със странен кафеникав цвят, и консистенцията им беше една такава полупрозрачна и много гладка. Визуално наистина си изглеждаха съмнителни. Изкупвача ги чукаше със сила в земята и се опита да счупи една пита, но не успя. След това я гледа, човърка и най-накрая отказа да изкупи восъка на този човек.
    Видях я гледката, но по-важното беше какво каза човека - това е восък от ИЗРЕЗКИ.
    Междо другото: Фирмата беше БийУокс и евала на хората - отказват да купуват чуждите изрезки.
    На мен ми е интересно този восък като се завърти 2-3-5-10 пъти и му сложат всеки път по минимум 30% церезин, то накрая какво слагаме в кошерите?!?!

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Другото интересно беше, че едни румънци заменяха основи за восък, като за 1 килограм восък даваха точно 1 килограм основи. Всеки що годе разумен човек веднага би се досетил, че в тези основи има всичко друго, но не и восък. Това обаче не попречи на пеларите да се блъскат пред щанда и да грабят основи, които никой не знаеше от какво са направени. Ха-ха....... после същите тези пчелари ще се чудят защо никой няма да иска да им изкупува восъка - та то от 1 километър ще си личи, че е наблъскан с парафин и церезин.
    Не искам да ги посочвам поименно, но едни хора вкарват евтини основи с произход от страни където восъка е много по-скъп. Не е възможно това да е пчелен восък дори и 10%.
    Това си е чиста фалшификация на нашата продукция, но хората като разберат, че това им бърка директно в джоба ще спрат да купуват парафинени основи.
    Много ги бърка, че ще дадат 200-500-1000 лева за основи, но като си продават восъка по 16-20 лв/кг почват да се замислят.
    Ще дойде и времето когато ще си пазим продуктите както колеги в Турция, но имаме още МНОГО хляб да ядем.
    Изследването на восък излиза максимум 20 лева и е срамота да не ги дадеш като купуваш основи.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Мисля ,че и в този случай форума може да помогне.Сигурно и в бъдеще ще има хора ,които ще налетят на "евтини "основи.Специално за нашите производители ако се споделя тук ,фалшификаторите по-бързо ще отпаднат.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Видях я гледката, но по-важното беше какво каза човека - това е восък от ИЗРЕЗКИ.
    Междо другото: Фирмата беше БийУокс и евала на хората - отказват да купуват чуждите изрезки.
    Аз затова някога, когато съм сменял восък за основи не съм си играл да претопявам изрезките - това си е излишно хабене на енергия(а, дори и да е в слънчевата, си е играчка и въпрос на отделено време), и никога не са ми отказвали да го вземат изрезките(особенно, ако са в кашони от основи на същата фирма - но при тия Бий У(В)окс, трудно това може да стане, не съм ги "виждал" преди, за пръв път ги видях тази година на изложението в Плевен, явно са нови).

Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •