По- добре подхранвай със захарен сироп вместо инвертиран.
По- добре подхранвай със захарен сироп вместо инвертиран.
Не ги ли забавя и изтощава обикновеният сироп . Нали си го прехвърлят една на друга , докато инвертират захарозата .
Казваш, че по питите има много мед и прашец, а пилото е малко. Хубаво е, че поне покритие на пчели има. Аз не бих ги хранил при това положение, докато не се уверя, че има снасяща майка. Послушай колегите и изчакай. Когато след няколко дни видиш яйца, тогава им сипи сиропче. Освен храна, трябва да осигуриш място за нея и бъдещото пило. Ако всичко е наред, пълни кошера с рамки, а хранилката със сироп и ги остави да си подреждат дома. Аз започнах с такива отводки, че и пчелите им бяха недостатъчно. Кофти усещане. След месец и половина си купих правилна отводка(описана от Дончев) и видях разликата. Ако все пак видиш, че няма майка, питай пак. Хубаво е и да наснимаш малко, за по-точна информация към колегите.
От къде си и къде се намират кошерите ти. Троянски балкан е дооооста широко понятие.
Колеги днес не издържах и отворих кошерите .Явно вътрешното ми чувство ,че не е наред работата не ме е подвело .Прогнозите се оправдаха , едното семейство имаше 10-15 изградени маточника ,а другото 6-7 ,имаше и изградени чашки за маточници . Като цяло чудесен старт за начинаещ , ако не друго поне опит ще се натрупа .Ще съм благодарен на съвети , да ги оставя ли да си отгледат майка или да търся да купувам ? Ясно е ,че ще изпуснат липата и ще останат почти без паша ,но дано съумея да ги подготвя за презимуване .
Здраве да е , всяко зло за добро .Сега съм двойно по мотивиран .Ще видим дали ще оцелеят ,че и пилото им е много малко .Ако не догодина с двойни сили .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))