На 780 м надморска дрянът още не е цъфнал но и това ще станеhttps://www.youtube.com/watch?v=MC_RY-MDSR0
На 780 м надморска дрянът още не е цъфнал но и това ще станеhttps://www.youtube.com/watch?v=MC_RY-MDSR0
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Това е днес при мен,вчера в Сф.беше 12-13градуса а за днес "синоптиците" го даваха по топло.Отидах да правя основен преглед,за момент си помислих и сироп да давам!Да ама не,около обяд беше 8-9гр,задуха вятър,опитваше се да вали и въпреки това пчелите носеха по малко прашец,джанката леко напъпила.
Събота - 11.04.2015
Слънчево около 18-20 градуа с пориви на вятъра, пчелите носят малко светъл прашец. Цъфнали са някакви цветчета и дрянът, останалото е на пъпки и трябва поне седмица топло време за цвят.
Пчелите с на 3-4-5 рамки, пило и яйца около длан по на две-три рамки. Тегава работа...
По слабичките остават с все по малко стари пчели който да покриват пилото.И при мен е така,но от петък от както започна да се затопля майките са започнали сериозно да снасят.Ако не застудява времето,мисля края на май за акацията да сме ок,всичко зависи от Началника отгоре
Интересува ме добар пчел. Раион около София
Аз обичам този, който иска да твори, надмогвайки себе си, и така погива.
Днес 24.09.2012г. хвърлих по едно око на пчеличките . Положението е следното : има силен принос на прашец, за нектар не знам ама като видях по питите мисля ,че и нектар носят и сега най-голямата изненада за мен има почети по половин пита пресно пило 2-3 дневноПреди 10-дни преди дъжда мислех ,че яйцеснасянето е преустановено вече ? Не така е обаче във всички кошери в 2 нямаше никъкво пило само тук таме последните излюпващи се пчелички ? Единственото обяснение което ми дойде на ума и най-вероятно е вярно това е сортовата особенност на майките . Тези двете са ми от едно място купени с майки от майкопроизводител ,а другите с пресното пило от друго с роеви майки . Ще пусна снимки на майките с пресното пило да каже някой дали са италианки?
даммммм, купувайте майки от "лицензирани" майкоправители, та да ви работат и зимъска![]()
...аз, като по-див си ползвам мойте майки....па откъде ми е дошло пилото на 1-2 рамки преди седмица...идея си немам.....сигурно от на комшията "марковите" майки....ма неговите не са италянки, щото мързелива е нацията...май са азиатки или по-точно китайки, щото глеам и маркиращите точки са им едни такива, дръпнати.... wink;
........................
Предвид топлото време, само слабите кошери нямат пило. Така че е нормално по това време да има пресно пило в силен кошер. Молете се само, Октомври да не е с такива температури, че иначе пак ще има "изчезнали семейства" - новия "световен" проблем wink;
....тва за породата на майките е друга бира![]()
При мен на 800 метра надморска, няма никакво пило, само последно люпещо се.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Под Мусала вероятно са на кълбо от 2-3 седмици....
На над 1000м. положението в различните семейства е различно.15% нямат пило, 25%имат и открито ,останалите последно люпещо се.Разликите не зависят от възрастта на майките, а явно от наследствените качества.
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))