Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 34
    Потребител
    Регистриран
    05.09.2011
    Здравейте!Ще го споделя разбира се. Много е прост.А за ефективноста ще се обедите сами ако ви се наложи. Просто взех една циганска керимида.Счупих я на две.Сложих я като тунел на долната прелка пред отвора.Е разбера се ,че използвах и малко пушек да разкарам нападателите от там,но в никакъв случай не пуша в кошера,за да не отслабя защитниците. Както казах за 2 цигари време отпред беше чисто. Е по другите страни и капака имаше още пчели,но и те се разкараха.Керемидата я оставих за 24 часа.Входа,несъм го стеснявал.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Сузи , аз чак такова чудо на живо още не съм виждал Ако може сподели малко за събитията преди и след снимката .

Потребител
    Регистриран
    05.09.2011
    А що се отнася до грешката ми,която предизвика нападението,не е срамно да си я призная.Все пак съм новак.Значи,отводка на 8 рамки,преградна дъска и две рамки след нея,които бях оставил за да ги изчистят от малкото мед който беше по тях.Извадих рамките и видях ,че дъното е в не много добро хигиенно състояние.Затворих ги и извадих дъното.До тук добре,но не съобразих с времето и сезона.За 4-5 минути без дъно стана тя каквато стана.

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    Жоре на мен ми беше направено подобно приспособление от дъска с улей която се вкарва във входа и стърчи 10см. напред по прелката , така чуждите пчели се пробват да влезат през входа ,а пчелите от нападнатия кошер влизат и излизат чрез улея 10см. по напред, ще го снимам и ще ви го покажа, но за керемида не съм се сещал, ако направя нападение недай си боже ще пробвам.

Потребител
    Регистриран
    05.09.2011
    Знаеш долу горе колко е широка тясната част на керимидата.За вход от 5-6 сантиметра,пасва идеалпо.За това казвам,че не е нужно да се стеснява и входа. Семейството си получава необходимото количечство въздух.Дано не ти се налага,но керемиди има винаги под ръка.Дори и от покрива на някоя стара постройка може да да вземеш.

Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    Сузи , аз чак такова чудо на живо още не съм виждал Ако може сподели малко за събитията преди и след снимката .
    Естествено,грешката беше моя.Забравила съм една рамка с мед подпряна на задната стена на кошера.Беше в края на август и вече нямаше паша,та пчелите подлудяха за нула време по тази рамка.Махнах я и се опитах да ги разпръсна с вода,но не стана.Стесних входа на кошера,колкото да минава една пчела и го облепих ,както се вижда на снимката,за да не минават пчелите през пролуки,намазах го и с нафта,но имаше голяма сеч.Добре ,че кошера беше силен,а и се мръкна,та успях да го преместя и да го прегледам на сутринта.Майката беше жива и семейството успя да се възстанови.А пчелите -крадци и на другия ден още обикаляха мястото на кошера.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Здравейте!

Разгледах се за някоя по обща тема да си драсна въпросчето, но не засякох такава и реших поне да е в сходна да не цвъкам нова тема за дребни неща. Гледам тази няма много движение скоро и реших тук да е. Извинявам се на създателя й ако се явявам "натрапник"

Преди седмица или две вече стана докато беше още топло, не като сега време само за винце и маса :D При едно от посещенията ми на кошерчетата установих, че два броя са зверски опустошени от кръвожадни посестрими Тяхната рода ненаситна... Всичко е леж, вътре само празни пити кои по-увредени кои по-малко. Които са целите проядени е ясно, че ще се бракуват и топят. Но реших да питам които са в такъв вид могат ли да се ползват занапред, дали ще ги възтановят?

Цеко Сифоня
    Guest
    Според мен 5 и 6 на снимката....,от другите няма полза.Прояденото ще превърнат в търтееви килийки.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Сифоня
    Според мен 5 и 6 на снимката....,от другите няма полза.Прояденото ще превърнат в търтееви килийки.
    Земляк тук са само три рамки.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Благодаря за отговорите!

Правилно, че са три рамките. Просто ги снимах отгори и наклонени да се вижда до кокво ниво е изгризана килииката.

То ясно, че голяма дупка няма да я барнат ама не знаех как ще постъпят, само предполагах, с поразваленото от медения венец. Тези са от маломедните и затова малко са изгризани, другите които са биле с повече мед естествено са по-увредени.

Не съм на зор за рамки, защото кошерите не са много ама тези ще ги възтановявам догодина ако всичко е наред. И от тези които имат големи дупки ще ги стопя пък ще оставя някоя друга с по-запазена основа да ги пробвам какво ще ти направят догодина като има градеж.

Кошерите си бяха редовни семейства, добре развити, стеснени входове... Уж всичко наред. От седем почти равностойни, два са дали фира другите са остискали. Конкретната причина за неопазването на кошера си в момента не знам каква е. Наоколо има много кошери и явно често са се пробвали набези и тези нещо им се е пропукала отбраната. Аз като бях при тях предния път преди нападението всичко беше нормално. На следващото ходене след няколко дни двата бяха опоскани, но още се въртяха крадци и се пробваха и на другите. Стесних долните входове на останалите, затворих горните нацяло и с отворен вентелационен отвор на дъното изкараха два дни докато се поразотидат грабителите. То после заваля и се захлади и всичко се нормализира.

Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •