Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 76

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2016
    Пчеларски район
    Хасково
    Наистина като се загледах при вчерашния преглед в задната част на майката има бяло връхче на дупето. Незнам дали е яйце но на такова ми прилича...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    А възможно ли е тъмните пити в гнездото да са задръстени от сироп и апифонда, и така майката да няма място където да снася. Имало новоизградени пити с празни килийки, но майките по това време избягват да ги осеменяват, това е доказано. Най лесно е да се убие майката. Аз бих оставил нещата така. Ако толкова се притеснява относно отслабване на семейството, по-добре е да подаде още една рамка с пило от друго семейство, за да има повече зимни пчели. Макар че тези пчели, които са в момента, ако не отглеждат пило, то те биха доживели до пролетта. Отглеждането на пило най-много амортизира пчелите.
    Относно подхранването, сега е време за захарен сироп, за да има какво да преработват и така да им се стимулират жлезите, които отделят млечице. Апифондата е готов продукт и него го пренасят, не го преработват, този сироп е за допълване на запасите , а не за стимулиране. И все пак най-важното нещо за късното отглеждане на пило е приноса на прашец, ако го няма, няма и пило.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2016
    Пчеларски район
    Хасково
    Да предвидих и това за тъмните пити наистина в кошера имам 4 стари пити от които една свободна за осеменяване, прашец има доста така или иначе днес придадох нова майка след 6-7 дена ще направя оглед да видим дали са я приели. Сега подхранвам с меден сироп разреден 1:1.... Наистина забелязах че и майката на отводката която направих миналия месец снася само на една тъмна пита като си я подържа от двете страни добре осеменена а новите изградени основи не ги е барнала седят си 2-3 добре изградени основи в които са вкарали малко нектар за венец и това е... Повечето пчели в момента са се насочили по крайните пити от двете страни на кошера в средата на гнездото е подчти празно. Само в третия кошер майката работи като за световно когато и отнех 1 пита с прясно пило и яйца за 2-3 дни беше набрала скорост и си я въстанови държи пило на 3 пити и не избира тъмни и светли... От догодина смятам да отделя от всеки кошер по една отводка която ще си направи майка и ще мога да си я ползвам като запасна и ще мога по всяко да подсилят дадено семейство ако отслабне. Пък на есен ще решим дали ще разширяваме или ще подменя майка...

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Относно подхранването, сега е време за захарен сироп, за да има какво да преработват и така да им се стимулират жлезите, които отделят млечице. Апифондата е готов продукт и него го пренасят, не го преработват, този сироп е за допълване на запасите , а не за стимулиране. И все пак най-важното нещо за късното отглеждане на пило е приноса на прашец, ако го няма, няма и пило.
    Това доказано ли е, че готовия продукт не го преработват? Аз сега ми останаха 2 тенекии мед до половината някъде и им го върнах на 2-3 пъти на сиропче. Дали са преработили готовия мед, дали са го изяли, или са го складирали?
    П.П. Иначе носят отнякъде, минимално. Щото имат отворен мед, а не вярвам да е от тия 3 сиропчета дето съм им дал.

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2016
    Пчеларски район
    Хасково
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това пък откъде го измисли (с отворите към прелката)? Чувам го за първи път.

Клетката на майката трябва да виси в центъра на гнездото на канап, завързан за специално направеното за целта ушенце. Може и с клечка за зъби през ушенцето. Важното е клетката да виси С ОТВОРИТЕ НАДОЛУ (става въпрос за отворите, които са се получили при отчупването на двете капачета на хранителния отсек). Прелката тука няма нищо общо.
    Не претендирам че съм го направил правилно. Два пъти ми се наложи да придам майка веднъж когато загубих майката на едната отводка и втори път готато си направих трета сборна отводка миналия месец от двата кошера. И двата пъти поставих клетката в средата на гнездото хоризонтално между двете пити. И двата пъти приеха майките успешно.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    При мен от 10 кошера, 6 имат по малко запечатано и никакво прясно, 3 имат по 1 рамка наполовина запечатано и 1 наполовина прясно и 1 бр с 4 рамки пило, но само тя е имала суха захар в хранилката, намерих я почти празна. Майките на всичките ги видях, разхождат се спокойно по питите и за никаде не бързат.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    По това време може и да се храни и с питки подбудително (има значение какво има в питките) по лесно е и по евтино но и зависи какво има в плодника.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    При мен от 10 кошера, 6 имат по малко запечатано и никакво прясно,
    Накара ме да се замисля защо майките не снасят (те въобще спират ли да снасят).

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Накара ме да се замисля защо майките не снасят (те въобще спират ли да снасят).
    Почти всяка година спират да снасят по това време, дават им почивка, но това зависи и от работата на пчеларя. От Септември месец се започва пак, имам майки изчакващи и последното запечатано пило да се излюпи, преди да започнат да снасят пак. А как ли действа това на акара?

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    ОК ползва ли на скоро

Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •