Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 46
    Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    Под 100-150кошера,едва ли може пчеларството да е професия.

Цитат Първоначално публикувано от Lazrov
    Колеги за мен професиналист е пчелар който пчеларства с над 100 кошера,а тука некой дето има 5 кошера и всеки ден ръчка в тях да ми дава акъл ,за нешто дето е открито преди 50-60г.,а той сега го е открил-е мерси.
    ЩОМ НЯКОЙ Е СТИГНАЛ ДОТАМ, ЧЕ ДА ОТГЛЕЖДА ОТ 100 И НАГОРЕ КОШЕРИ ЗНАЧИ Е ДОБЪР ПЧЕЛАР И ПРОФЕСИОНАЛИСТ.ДА НЕ МИ СЕ СЪРДЯТ КОЛЕГИТЕ С ПО-МАЛКО КОШЕРИ,НО РЕАЛНО Е ТАКА.
    Колега от колко години подържаш тази бройка?Има много "пчелари"в последните години които наляха доста пари и направиха за едно-две лета по 150-200 кошера и се оказаха неподготвени и сега си мачкат шапките .А според теб това дали е професионализам -когато имаш примерно 150 кошера и от тях 40-50%са в добро състояние а другите са ни живи ни умрели и се държат като бройка.За мен професионалисти са тези които подържат поне 200 кошера в подължение на поне 10-15 години и зимната смъртност е минимална и си изкарват доходите от пчеларство колкото и да е трудно на тези изкупни цени но не и невъзможно.Затова неможе всички които имат над 100 кошера да ги смяташ за профисионалисти .Практиката и опита прави човек професионалист.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Професионалист те прави не това колко имаш в двора, а колко имаш в главата. :D

Много точно казано ahilis!Ама не всеки може да го проумеееее wink; .

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от mmm.1979
    Ама не всеки може да го проумеееее wink; .
    А па още по-трудно е да се проумее,че във България няма професионалисти из тази сфера - нормално в крайна сметка егото за това е его,защото е трудно да се надскочи заблудата,която създава.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
    Един човек е добър професионалист когато упражнява придобития си опит и знания в дадена област и за тази си дейност получава възнаграждение.
    Възнаграждението не е задължително.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Бе то даже и да има кошери не е задължително. :D
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2011
    Колеги аз се гордея с постигнатата броика кошери защото не съм наследствен пчелар и съм започнал с 1 кошер 2000г.всичко съм го постигнал с много четене,труд и лишения и смятам ,че човек който гледа повече кошери се сблъсква и с повече проблеми и така се усъвършенства повече,а щом ви е срам да споделите броя кошери който отглеждате то проблема си е ваш.

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.11.2010
    Аз също почнах с 3-4 кошера не по наследство,сега имам 20.А относно дали сме професионалисти,според мен не е нужно да имаме над 100 кошера.Според мен критерия за професионалист би трябвало да е-получен мед от кошер.Примерно-от 20 кошера ако всяка година се вади около 1тон мед,това аматъорска работа ли е пак?

Автор
    Регистриран
    14.10.2010
    Различните мнения идват от разликата която всеки влага в думата "професионалист".Думата професионалист би трябвало да идва от професия.Ако е така, професионалисти са тези пчелари които си изкарват прехраната от тази дейност.Какво значение имат тук бройката?Някой може с 50 кошера, да получава по добър резултат от друг с 200!Значи единият е добър,а другия, лош професионалист, но и двамата са професионалисти.
    Друг може да се грижи за 100 кошера, но да си има друга основна професия, а пчеларството да е дейност която извършва в извън работно време.Може дори дохода му от пчеларството да е по висок от основната му дейност.
    Спора е безсмислен, защото не са определени критериите, на които да се базираме.Определено обаче, според мен, бройката не е критерий.Ако я фиксираме на 100, годината в която станат 99, значи ли през нея вече не е професионалист?Следващата като ги направи 101, вече е!Смешно е!
    Всъщност думата много често се използва, когато казваме за някой, че е много добър в дадена област, т.е., той е истински професионалист.
    Всъщност има посредствени, отлични пчелари и много между тези две категории.

Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •