Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 20 от общо 33

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Ако не напълни магазина с рамки там където няма рамки ще пуснат далаци от възглавницата знам го от личен опит. Така си виках и аз те няма могат 10 пити да изградят аиде ще им сложа 6-7 и напрайха едни далаци големи колкото футболна топка пълни с мед поне беше кеф да си режиш и ядеш

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Хайде морски да видим кога се слагат магазините между Балкана и полето?
    Аз магазини ще слагам, но отдоло, а не от горе. И мойте са в Балкана Слънчо. Женя, не прави грешката в момента да слагаш магазини, слаби са ти семействата. Първо завърти корпуса на 180°, ако не можеш, завърти само рамките.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Аз магазини ще слагам, но отдоло, а не от горе. И мойте са в Балкана Слънчо. Женя, не прави грешката в момента да слагаш магазини, слаби са ти семействата. Първо завърти корпуса на 180°, ако не можеш, завърти само рамките.
    Та то Ново Паничарево на 104 м. надморска височина. Ти на това Балкан ли му викаш?

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Четох нещо интересно в една от пчеларските групи в ФБ. За да се изградят най-лесно магазинните пити и да не ровиш в плодника постоянно да слагаш магазинни рамки, после да ги качваш в магазина, правиш си един пръстен (надставка). Тази надствка се слага над магазина и в нея трябва да може да легне една плодникова пита с мед (в този период в доста кошери има такава крайна пита). Тази пита става един вид таван на кошера. Кошера ти е организиран така - плодник, магазин с основи, пръстен с легнала в него пита с мед. Пчелите вианги се сремят жилишето им да е цяло, непрекъснато. Те почват да градят основите на магазинните рамки, защото искат да свържат плодника с горната легнала пита. Ако нямаш таква легнала пита , а имаш само магазин с неизградени основи, пчелите не му обръщат внимание и не градят, защото това пространство в магазина им е чуждо. Позват да го изграждат чак когато видят зор и нямат празни килийки за складиране на нектар по време на пашата. Разбира се магазина ще го сложиш когато се позатопли малко повече, за да не объркаш температурния режим в кошера с този увеличен обем.
    При фарарите правят нещо подобно , но с корпуса с пергата. Слагат го на най-горно положение за да ходят до там пчелите и така минавайки през празния корпус да изпитат желание да го изградят, за да направт жилишето без прекъсвания. При този вариянт им помага и това, че пчелите не преместват прашеца от килийките. Може да преместват мед, но прашец не местят. Така те със сигурност ходят до корпуса с прашеца за да ядат и произвеждат млечице за пилото.

Потребител
    Регистриран
    05.04.2015
    Пчеларски район
    Хасково
    Миналата година аз направих както каза solaris60.Понеже и аз съм начинаещ пчелар нямах изградени пити.Сложих магазините с по 9 магазинни рамки с восъчни основи наведнъж доста преди акацията(основната паша).Основите така си и седяха не изградени.Проверявах ги ама нищо.Това до започване на акацията.По време на акациевата паша започнаха да си ги градят а след това пълнят с мед.Всичките ми ги изградиха до края на акацията.Кошерите ми са Дадан/т-Блат 10 рамкови.

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •