Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 28

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    03.03.2011
    Македонеца дето пише на развален български - на българо-сръбски, наречен от тях македонски, му препоръчвам да не задълбава толкова. Нещата са по-прости от бял ден. 100% само пчели приемат придадената майка на 100 %. Задължително да се внимава да не се е превърнало семейството в търтовка. Тогава 100% няма да приемат никаква майка. Това става , когато пчелите са оставени дълго време без майка. За това правенето на отводки трябва да е едновременно с придаване на майките. Четете Иван Венер и не разсъждавайте.

Цитат Първоначално публикувано от vtmanolov Виж публикацията
    Македонеца дето пише на развален български - на българо-сръбски, наречен от тях македонски, му препоръчвам да не задълбава толкова. Нещата са по-прости от бял ден. 100% само пчели приемат придадената майка на 100 %. Задължително да се внимава да не се е превърнало семейството в търтовка. Тогава 100% няма да приемат никаква майка. Това става , когато пчелите са оставени дълго време без майка. За това правенето на отводки трябва да е едновременно с придаване на майките. Четете Иван Венер и не разсъждавайте.
    Колега виж датата на последния пост на Македонеца дето пише на развален български
    Нищо не е вечно,дори благодарността.
    "Ренар"

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от vtmanolov Виж публикацията
    Четете Иван Венер и не разсъждавайте.
    Ако стигнеш до тази фаза е много лошо. Има хора постигнали доста от които може да научим много, но не трябва да правиш всичко като кон с капаци без да разсъждаваш. Всеки човек трябва да има собствено мнение.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    То небе Венер, то неуко маке... Прочети Любен Радоев или професор Лазаров. Стига с тоя сърбизам. Методи за предаване на майки са описани много, почти за всички ситуации.

Наблюдател
    Регистриран
    30.09.2013
    Пчеларски район
    Северозападен
    Здравейте!
    Ако в кошера има неоплодена майка, при поставяне на пита с прясно снесени яйца дали пчелите ще заложат маточници?

Наблюдател
    Регистриран
    17.03.2016
    Пчеларски район
    общ.Невестино
    няма да заложат при наличие на майка,но ако тази майка излети на брачен полет и не се върне, със сигурност ще заложат.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Тази година имах подобна случка,като тази която описва Жорката.Направих отводки с люпещо се пило и им придадох оплодени майки.След десетина дена ги проверих.В едната молеца беше натворил голяма гадост-беше унищожил всички рамки.Пчели нямаше.Майката беше единствената оцеляла .Тъй като имах един кошер без майка,но не беше търтовка не се чудих много.Отворих кошера за да проверя как е и пуснах майката направо отгоре върху рамките.След една седмица пчелите бяха много по-спокойни,а след още една видях майката да си върши работата спокойно.Най-интересно е,че майката беше ВВ,а моите някакви мелези.Така ,че още се чудя как се харесаха.

Наблюдател
    Регистриран
    14.04.2011
    Пчеларски район
    Русенски
    Влад, напиши ми на лични, координати на производителя, условия на доставка и ако сметнеш за важно други подрибности! Благодаря!

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Как проверявате дали майката е приета? Аз след седмица гледам за яйца. Ако има яйца не търся да видя майката. Днес при проверка се натъкнах на следното. В едно семейство видях яйца и си помислих, че всичко е наред.

1. Преди да върна питата реших да я погледна от двете страни от любопитство. Видях немаркирана майка и си помислих, че са убили придадената. Взех лупата и гледам майката няма два крака и очевидно е стара.
    2. Преди 6 дена извадих една майка от този кошер и сложих купена. Тази която извадих ми се видя, хубава, жизнена и в семейството имаше доста пило. Това ме накара да не я убивам, а я придадох на една отводка с лоша майка. Напоследък това семейсто се развиваше добре, но лятото беше слабичко.
    3. Явно въпросния кошер си е сменил майката и е имал две майки и аз случайно съм махнал новата, а старата е останала. Поради наличие на майка са убили придадената и са останали само с дефектната.

Аз не маркирам майките. Ако ги маркирах щях да разбера, че съм хванал новата. Но и да ги маркирах пак е проблем, ако бях хванал маркираната. Примерно старата е зелена, махам я, а те имат и нова от самосмяна (немаркирана) и пак става фал.

Та при проверка за приемане е най-сигурно май да се види новата майката, но аз го намирам за много стресиращо за семейстото да се търси майката. Гледаме за яйца и това е. Е понякога ще има неприятни моменти като при мене. Какво мислите?

Цитат Първоначално публикувано от Alex77
    Влад, ако си доволен от този производител и майките от него са излезнали добри, би ли ми написал телефона му на лична?
    И да попитам... майките са си дошли с клетките за придаване и отворите им са си били запушени с това тесто (храна) и ти само си ги вързал на канапа или ти си подготвил тези неща?
    Много ви благодаря за отговорите и помощта.
    Точно така. Майките пристигаха с Еконт в пластмасовата клетка с пчелите и т.н., както съм писал. Особено първия път разговора ми с Бат Неделчо беше дълъг и може би отегчителен за него, но той не го показа. Отговори изчерпателно на всичките ми въпроси, даде ми ценни инструкции и съвети. Не съм го виждал наживо, но чувството ми е че е добър човек. Лани майките бяха по 15 лв, сега гледам в сайта им са по 18 лв. Пратката по Еконт струваше около 6 лв и за една и за 15 майки. Цъкнете жужъла на родопска пчела и ще изкочи.
    П.С. На един приятел сменихме майката на един много силен и много лют кошер. Хапеха ни като за олимпиада. След около месец същия този кошер беше станал един кротак а силата му сякаш се увеличи.
    Тази земя, по която тъпча сега,
    тази земя, която пролетен вятър пробужда,
    тази земя – не е моя земя,
    тази земя, простете, е чужда.

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Потребители, които са прочели тази тема: 0

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •