Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 40

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Във първия пост пише кошерите ми,човек ще си помисли че кои знае колко кошера са,а то само два били.Осите са им най малкия проблем,объркал си ги нещо.Да не си ги пръскал с нещо за акар,и майките са им отишли.Затваряй ги и карай на друго място,осите няма да ги оставят,докато не изнесат всичкия мед.

Потребител
    Регистриран
    29.05.2014
    Доколкото разбирам осите влизат в кошера да ядат от меда, пчелите ги нападат разбира се пазейки си меда и така стават убийствата. Осите дали нападат майката?

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Във всичките кошери ли,влизат оси?Направи само меден гъст сироп,и сипи във шишета,с отрязана горна част и обърната на вътре.Сложи ги не точно върху кошерите,а малко по далече да не предизвикаш нападение между пчелните семейства.Може някоя и друга пчела да влезне в къпаните,но не е болка за умиране.

Наблюдател
    Регистриран
    31.10.2016
    Пчеларски район
    Левски
    Здравейте колеги! Нов съм и искам съвет - от няколко седмици наблюдавам, че оси влизат през прелката (която е стеснена) . В по-хладните дни осите влизат и остават по няколко минути в кошера (обяснявам си го с факта, че пчелите се свиват на кълбо), но в по-топлите охраната на входа ги гони (и бие) . Сложил съм пластмасово шише с разтворена захар и оцет до кошерите, но без резултат. Зазимил съм семействата (от 22 септ) и не съм запознат с обстановката вътре. Днес -31 окт- бе топъл деня и пчелите облитаха добре. Възможно ли е осите да са увредили семействата и има ли нужда да правя преглед.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Пробвай с бира.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от aleksandrov Виж публикацията
    Здравейте колеги! Нов съм и искам съвет - от няколко седмици наблюдавам, че оси влизат през прелката (която е стеснена) . В по-хладните дни осите влизат и остават по няколко минути в кошера (обяснявам си го с факта, че пчелите се свиват на кълбо), но в по-топлите охраната на входа ги гони (и бие) . Сложил съм пластмасово шише с разтворена захар и оцет до кошерите, но без резултат. Зазимил съм семействата (от 22 септ) и не съм запознат с обстановката вътре. Днес -31 окт- бе топъл деня и пчелите облитаха добре. Възможно ли е осите да са увредили семействата и има ли нужда да правя преглед.
    Не мисля, че има място за безпокойство, тази година е така. Ако си зазимил силни семейства, няма от какво да се притесняваш. Осите летят и търсят храна при по-ниски температури, при които пчелите си гледат семейните задължения. Според мен няма смисъл да ги пипаш, но за собствено успокоение сутрин мини и ги почукни, и по-звука би усетил "боеспособността" на семейството, с която би се противопоставило на осите. Ако установиш нещо нередно, то тогава можеш да предприемеш мерки към разформироване и събиране с друго семейство.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Осите са активни при по-ниски температури от пчелите и при студено време могат да влезнат необезпокоявани в кошера. Иначе са страхливи и ако могат да си скраднат медец тихом мълком от пчелите, ще предпочетат този вариант. Обикновенно избягват конфронтации с пчелите в един кошер, защото те са повече и обикновенно губят битката. От цяло десетилетие вече не се притеснявам какво правят осите. Природата си знае работата, аз нямам намерение да стоя като пазач на всеки кошер и да пропъждам/убивам всеки натрапник решил да влезне в кошера. Дори на единия пчелин тази година случайно открих (понеже се чуваше) че имам гнездо на стършели на не повече от 5 метра отстояние. Естествено, навсякъде около кошерите и вътре в тях беше пълно със трупове на стършели.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от RDV_83 Виж публикацията
    Здравейте от седмица наблюдавам голяма инвазия на оси при кошерите ми, гадините си влизат най-нагло през прелката и ядат мед от питите.Кошерите са свити на толкова пити колкото покриват пчелите, входовете са силно стеснени на около 1 см.Пред кошерите има много мъртви пчели вътре по дъното също. Слагах срязани бутилки от безалкохолно, пълнят се с оси но ефекта е почти нулев просто гадините са много. Притеснявам се между жертвите да не е паднала и някоя от майките. Моля дайте съвети какво да правя
    Братле,затвори плътно всички прелки.На капаците на кошерите има вентилационни отвори от където ще постъпва свеж въздух.По този начин ще дадеш почивка на пчелите и време за организация.Затворени могат да изкарат доста време примерно,когато и осите няма да са активни.Като затвориш прелките,поставяш повечко капани наоколо.Не ти трябват специални смеси(отрови).В момента осата налита много на обелки от ябълки..И както ти препоръчват колегите - открий кошера им и .....

Потребител
    Регистриран
    29.05.2014
    Към момента точно тава съм направил, дано отцелеят

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Цитат Първоначално публикувано от aleksandrov Виж публикацията
    И аз имах проблем с осите,пробвах със захар вода и бира-не задоволително,само мухи,после сложих 30% мед,60% вода и 10% оцет,шишета се напълниха,реалния ефект е спорен,осите пак бяха много...

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •