Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 89

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Майките няма какво да им се чудиш проблема е можеш ли да си произведеш 100 -ина маточника за оплодните сандъчета на мен не ми се дават 30-40 лева на бр. така ,че правиш си кутийки с отвор като размера и вида нямат значение и без рамки сега сезона е подходящ и няма проблем с времето като малко сянка няма да е излишна слагаш твърда храна на дъното и един черпак с пчели и маточника/неоплодена майка и на другия пчелин останалото ще го свършат пчелите това е за еднократна употреба.
    Това ми по харесва, че и да загубиш - губиш шепа пчели, а чрез отводките е малко рисковано или поне да се направят по - рано.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Какво например .....Семейството устиска ли до започването на паша вече трудно ще изпадне в роево ,а и сезона за него минава и ако е искала дадена майка да хваща гората вече да го е направила.Важно е винаги да има място за снасяне на майката това си е бая работа и ако се застъпват пашите е чудесно защото прекъсването не е хубаво и трябва да се компенсира.От 180 семейства по една рамка с пчели и пило и готова майка плюс подхранване до края на септември но не с хранилка от 0,8 лит. няма да има проблем като задължително и няколко резервни майки защото приемането няма да е 100 %.Майките са проблем на пчеларя или си ги правиш или купуваш ,а може и да поискаш няколко без пари .
    Все хвалят августките майки като най-добрите,грехота ще е да купя.А и тази пролет си поръчах за пръв път от Скутелатора,ще ми дойде много за една година.За подаръци,трудно ще се намери някой освен Дамян.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Все хвалят августките майки като най-добрите,грехота ще е да купя.А и тази пролет си поръчах за пръв път от Скутелатора,ще ми дойде много за една година.За подаръци,трудно ще се намери някой освен Дамян.
    Пази се от подаръци, че излизат през носа някой път. Не ме питай - защо?

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    И нещо в климатичните условия се обърква и ти заминава всичко на кино.
    Ако не настъпи ледников период нещата се оправят с някой и друг килограм захар.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Ако не настъпи ледников период нещата се оправят с някой и друг килограм захар.
    Понякога и тя не помага.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Tarty, избери си едно добро семейство, отдели им майката на 3 пити в нов кошер. В стария кошер ще се заложат спасителни маточници. Малко преди да се излюпят майките, раздели семейството на 3-4 части с техните си маточници. После трябва да им се помага. Така от едно семейство ще получиш 4-5.
    Ако намериш семейство с роеви маточници, веднага го раздели на 4-5 части с неговите маточници.
    Трудно смятам до 60 (нямам толкова пръсти на ръцете и краката), така че ти трябва да прецениш колко семейства няма да ти носят мед, но ще ти дадат отводки.
    Успех

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Така сега сериозно аз бих направил така - преценяваш датата,когато би следвало слънчогледа да прецъфти и пашата да свърши и около 25 дена преди това залагаш маточници /начини много ти си избери/ правиш оплодни сандъчета с малко пчели но достатъчно има клип/ове гледал си ги и хващаш пашите като гледаш да не се ограничава прекалено много майката за да има накрая достатъчно пило и пчели и когато свърши пашата правиш силни сборни отводки не си казал, от колко семейства ще се правят тези 60 отводки.Най лесно е да си поръчаш за 10 август 60 майки и готово решаваш си проблема с майките.
    Имам към 170-180 бр в момента и искам да си напълня останалите празни кошери.Майките ще ми излязат колкото захарта за зимата :-) :-) :-) :-)

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    ако имаш познат който е кандидатствал по пчеларската програма за майки или отводки и няма да ги взема. Може да ти излезе тънко, да направиш 60 отводки.Мой познат е кандидатствал за 100 аз само за 50.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati

Давайте предложения

Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    В момента цъфти лавандулата и кориандъра но има два блока със сънчоглед който в момента е около 30 см височина,предполагам,че ще цъфне към 20 юли.Трябва да направя около 60 отводки,давайте мнения как да ги направя и да изкарам мед,че досега никога не е имало сънчоглед при мен.Ще съм благодарен да напишете по едно логично обяснение за метода който препоръчвате.
    Ако аз трябваше да правя 60 отводки от 170-180 кошера бих използвал метода на голия рой.
    По-долу ще приложа част от кореспонденцията с един колега.

..."Късни отводки образувани веднага след последното вадене на мед

1. Това деление се прави само на силни семейства
    2. Желателен период за тази операция е непосредствено след изваждането на слънчогледовия мед.
    3. Хубаво е да имаш подготвена оплодена майка.
    4. В един хубав слънчев ден ( следи се прогнозата за времето, следващите три, четири дена трябва също да е слънчево, топло и без валежи на дъжд и сняг) се прави разцепването. С помощник се премества кошера (този който ще се дели) на известно разстояние, някъде в пчелина 3,4,5 или 10, 20 метра, няма особено голямо значение.

5. На мястото на преместения кошер се поставя новия кошер. Цвета и вида играят роля, но не чак толкова голяма. Важното да е на същото място.

а) Пчеларя сам трябва да прецени съотношението между млади и стари пчели
    б) По това време на годината обикновено летящите пчели са около 2/3
    в) Прави си сметката, колко са 2/3 от пчелите и се поставят толкова рамки, които плътно да се покрият с пчели – около 7, 8 ДБ рамки

6. Отива се при преместения кошер, от който искаш ще се дели и се намира майката. Взема се внимателно и се поставя в новия кошер в който вече са поставил 7,8 ДБ рамки.

Относно избора на рамки също има няколко варианта.

а) Слагат се 7,8 рамки с голи основи (не изградени)

б) Слагат се добре изградени пити без мед и търтиеви килийки. Вариант е да поставиш центрофугирани пити.

Две много важни условия:

- Не се смесват в ново сформирания кошер изградени с не изградени пити

- Не се слага никакво пило

Моето предложение е в новосъздадения кошер да се поставят само голи основи, точно колкото трябва и добре обтелени.

7. След като се премести старата майка в новия кошер се слага покривната табла и се пълнят хранилките с инвертиран захарен сироп - Колкото повече, толкова повече. Една хранилка от 0.700 L е недостатъчна. След около 2 седмици се предава една запечатана рамка с пило, но без пчели. След това с този ново сформиран кошер повече работа няма.

8. В стария преместен кошер след седем, осем часа придаваш оплодена майка в клетка..."

Това е пробвано и работи много-добре.

Надявам се да съм ти бил полезен

Поздрави

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Гол рой в началото на Август означава гол кошер в началото на Март. Повярвай ми - тази игра съм я играл много пъти с много кошери.

Зимните пчели се раждат през август, което означава, че яйцата трябва да са снесени най-късно до 10-15-ти юли. Това е и абсолютната крайна дата за правене на нови отводки или голи роеве. След тази дата оцеляването през зимата е игра на Тото 2.

Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •