да
не
В проектонаредбата е вмъкнат един цял нов член 3. Цитирам:
Чл. 3. (1) Употребата на продукти за растителна защита с авиационна техника се
извършва след писмено разрешение по реда на чл. 110 от Закона за защита на растенията.
(2) Не се допуска третиране с наземна и авиационна техника с продукти за
растителна защита в интервала от 09.00 ч. до 19,30 ч.
Дори и само това да си остане, напредъкът вече е значителен. На практика с алинея 2 се забраняват дневните пръскания както с наземна, така и с авиационна техника, а това вече ще реши над 90% от проблемите. Колкото и да ги оплюваме властимащите, не може да се отрече, че този път направиха поне един плах опит да се вслушат в исканията на пчеларите. Добавиха в наредбата текст, срещу който ще скочат всички арендатори.
Прав си не е малко, но ще видим каква реална полза ще има. Според мен отново няма да спазва и докато няма контрол, то всичко друго е само на букви. Нека изпращат по един служител който да съблюдава пръскането и проблемът е решен.
Но нашата държава не иска да дава повече пари и затова нека дадат законово правото на пчеларските организации да следят третирането. Изпраща се пчелар на място и той да има правото да спре пръскането. Ако има умрели семейства и всичко е изпълнено правилно, то това е неумишлено, а не от безотговорно поведение. Като знаеш, че е направено всичко възможно да се опазят пчелите - тогава вече е друго.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Препрочетох два пъти внимателно наредбата и ми се струва грамотно направена. Пропуснат е обаче момента с практикуващите подвижно пчеларство - как те уведомяват за всяко ново местонахождение на пчелите си и как тях ги оповестяват. Може би е по-справедливо Чл.15 (5) да се промени така:
(5) Пробите по ал. 2 и 4 и по чл. 13, ал. 3 се изпращат за анализ от и за сметка на собственика на пчелина. Ако след окончателното решение на комисията по чл. 13, ал. 2 и подписване на Приложение 3 се докаже вина на Възложителя, той възстановява разходите за тях на собственика на пчелина.
И последно - мисля, че сега е момента с тази наредба да се възложи на БАБХ изработването на Национален електронен регистър и автоматизирана система за SMS и Mail известяване. Това ще е и решаващата роля на КБП.
Този пост е редактиран от tsc1; 16.06.2015 в 13:19.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Като узрее царевицата точно преди жътва, пчеларите да излязат да се разходат край блоковете да изпушат някоя цигара на спокойствие. Пушенето разхождайки се по черен път не е забранено. Каквото повикало такова се обадило.
Чудя се и ако постреля някой от храсталака до блока дали въобще ще се сетят какво му е станало на самолета че се е повредил или паднал в сред царевицата.
В един момент ще има и такива действия. Рано или късно ще им писне и на пчеларите, а тогава нечии загуби ще са по - големи. Арендаторите ползват тонове отрова избивайки пчелите ни, а пчеларите ще ползват една клечка кибрит от една кутия, от 5 стотинки. Едно кибритче ще излезе доста скъпо на някой, но те май все още си мислят, че другите са глупаци, но в даден момент ще плачат. Аз лично ако се опаря от тях, то лично ще им разплача майката. ВЕРВАЙТЕ МИ.
Абе на човек като му падне пердето бал съм ги всичките ако това ти е хляба жената, децата всичко чака на добива ти от мед и се случи това какво имаш да губиш да казват койт квот иска казали са хората пази се от гнева на търпеливия и от притиснат слаб човек до стената. Застраховани са да, но всеки който си е имал работа със застрахователи знае, че няма да си на плюс дори и на 0 винаги си вътре. Според теб ще му дадат ли парите с печалбата му от реколтата няма такава застраховка. Аз да вида как всичко гори и ми стане драго на сърцето и душата пък после всеки си носи кръста в тоз живот.
Прав си. Няма кой да се бори. Всички са развяли белия байряк.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))