Преди час бях в магазина на ц. гара, чух да казва на клиент по телефона, че майките са от ловешко, но откъде точно… Каза на клиента, че майката ще пристигне утре сутрин, но сигурно е поръчана преди няколко дни.
Преди час бях в магазина на ц. гара, чух да казва на клиент по телефона, че майките са от ловешко, но откъде точно… Каза на клиента, че майката ще пристигне утре сутрин, но сигурно е поръчана преди няколко дни.
0899946746 Поздрави, Емо.
Най-добрият учител е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо.
Аз бих направил следното .
На четвъртия ден след смъртта на майката разрушавам всички запечатани маточници и оставям само незапечатаните . По този начин гарантирано няма да имам майки заложени на по-възрастна ларва .
След това като имам в предвид , че съм пчелар от една седмица оставям кошера на мира и след 25 дни проверявам дали има пило, ако има се изпъчвам и ходя така няколко дни .
Ако няма купувам майка и я придавам.![]()
Привет и благодаря за мненията!
Решихме, че така или иначе са минали 7 дни ( а до доставката на майката ще са 10) без майка, то ще си ги оставим да си я отгледат и след две седмици ще отворим кошера да видим какво и как са се случили нещата. Пчелите изглеждат спокойни и събират организирано прашеч. Ще пиша да ви държа в течение!
До скоро и хубав уикенд!
Прекаления интерес само може да навреди, проверява се на 4 -5 ден за запечатани (или дали има изобщо заложени) маточници и на около 30 ден за снесени яйца (който не е добре със зрението може да изчака до 40 ден и да търси направо запечатано пило), всяка друга интервенция не е препоръчителна!
Тези 30 дни не са ли много.Даже като приема ,че маточниците ще са заложени на 2 или 3 дневни ларви ,сроковете които посочих се намалят.Три прегледа за около 20 дни какво ще навредят.Стават много въпросите ,но ти като упражняващ подвижно пчелрство ,какви ти са наблюденията:-на новото място след колко време започват да работят нормално?
Няма ново, няма старо място има си всеизвестни срокове. В периода от излюпването на майката до оплождането й не е желателно да се безпокой семейството тъй като е възможно пчелите да убият младата неоплодена майка. При последното местене на кошерите оставих два на старото място точно по тази причина и ги преместих след като майките пронесоха.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))