Напишете по колко пити с пило имат семействата за да може колегите които гледат ДБ да преценят дали е нужно да се въртят пити от плодника или има достатъчно място да работи майката.
Напишете по колко пити с пило имат семействата за да може колегите които гледат ДБ да преценят дали е нужно да се въртят пити от плодника или има достатъчно място да работи майката.
здравеите пак днес отворих кошерите и да наистина са си направили място на два от тях има по 4 пити с пило и яица.Но сега имам друг проблем третия ми кошер преди две седмици беше напалнил единия магазин и половината беше запечатен а сега като го отворих ниамаше ништо само две пити с мед всичко е изчезнало.Адолу в плоднока няма нито яица нито пило само малко тартиево пило а и не видях и маиката моля за савет кво да правя.ако си купя маика до края на месеца дали ще има време да се оправят до зимата и да мога да ги зазимя като хората.иначе от трите кошера които бяха маиски отводки ще извадя кам 15кг мед и то по точно само от единия че другите нямат нищо.
Трябва да си на 100% сигурен, че няма майка. Това най-добре може да го установиш като сложиш пита с прясно пило на соято евентуално да започнат да радят маточници. Но е вече късно да си правят сами майка, така че ако заложат маточници - разваляш ги и слагаш майката с кутийката без да чупиш краченцата, след 2 или 3 дни пак проверяваш питат за маточници и нотава чупиш краченцата. Така майката ще е седяла 3-4 денонощия в кошера и вероятността да я приемат е много по-голям. А може и направо с майка, без да си играеш да слагаш пита с прясно пило да залагат маточници.
От колко време въпрсното семейство е без майка, съответно има ли запечатано/люпещо се пило? - ако са седели дълго време без майка има риск от появата на пчели търтовки, а питата с прясно пило до известна степен поттиска и забавя това да се случи.
Ами няма никакво пило или яица не сам ги отварял от 1 месец защтото така ме посаветваха по време на паша да ни пипам.и не знам от кога нямат маика точно.а сега ако е станало тартовка как да разбера.ааа има само много малко пило но е тартиево.имали вероятност да е станало нападение и за това да го няма меда в магазина или да са се роили.
Ахаа, най-вероятно е вече търтовка, особенно ако търтеевото пило е по средата на рамките, загледай се в килийките, ако има яйца по няколко в една килийка, яйца снесени в килийки с прашец, или яйца не в центъра на килийката, даже и по стените - то почти сигурно е търтовка. Съвета на радо не е лош, но не и за нъртовка.
Ако е търтовка то по-добре го разформировай, стесняваш прелките на другите семейства(най-вече около него), това при вечер, здравата го подпушваш това семейство(търтовката) при затворен кошер, за да могат пчелите да се насмучат с мед и така, ще бъдат преити в другите кошери и ще ги подсилят. Има различни варианти къде точно да стръскаш въпросната търтовка, някой го правят на няколко стотин метра от пчелина в по-високи треви, други върху чаршаф(и се вижда как остават там пчелите търтовки, но има и летящи търтовки, тъй че - ненужна хамалогия), аз съм стръсквал и на 10-20 метра от кошера. Важното е да е привечер и да махнеш кошера от мястото където е бил, там да остане празно.
Успех.
п.п. Ако имаш рамки с търтиево пило от търтовката разпечатай го пилото и ги дай на другите семейства да ги почистят, след ден-два престой на хладно.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))