Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 21
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Теорията че незапечатания мед не е узрял не е съвсем вярна.Запечатването е ориентир.Нектар внесен преди7-8 дни трябва да е обработен.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    То точно за това си има рефрактометри.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Колега,argilov,
    Дай данни , или нещо, което те кара да не си сигурен в това , че пчелите запечатват само зрял мед.Силно ме заинтригува с това твърдение.Само впечатление или силно желание да е така?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ооо, това определено не е винаги така. Например, брат Адам споменава че Анатолийките (както и всички останали раси но в по-малка степен) обикновенно са неспособни да узреят меда от калуна и се вкисва известно време след запечатването. Има някои видове мед които са трудни за пчелите да преценят дали са узрели или не.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2013
    Искрен, малко по подробно за рефрактометр. Как с неговата помощ можем да опредилим дали меда е готов за вадене?

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Когато е нямало рефрактометри химическия молив е вършел анализа.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Bee Varna Виж публикацията
    Искрен, малко по подробно за рефрактометр. Как с неговата помощ можем да опредилим дали меда е готов за вадене?
    Измервайки, т.е.т. определяйки водното съдържание на меда.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ооо, това определено не е винаги така. Например, брат Адам споменава че Анатолийките (както и всички останали раси но в по-малка степен) обикновенно са неспособни да узреят меда от калуна и се вкисва известно време след запечатването. Има някои видове мед които са трудни за пчелите да преценят дали са узрели или не.
    Да приемем ли , че споменатите изключения потвърждават правилото? Някак несериозно ми изглежда да центрофугирам просто ,защото ми се е видяло "достатъчно дълго" времето за узряване на меда.Не се ли подхлъзваме по пътя на изключенията и желанието да напълним повече буркани? Без съмнение "медът" с повишено водно съдържание дава по-голям "добив" и самочувствие на "пчеларя".Остава въпроса : Мед ли е? Изключенията на изваждане по някакви причини на незрял "мед" и "проветряването" му за уж "дозряване" не могат да са препоръчителна масова практика.Е, ако работите основно само за пазара , може и така , но не се сърдете на оценките за качеството и цената на продукта, който предлагате за мед.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    При мен това винаги се е оказвало една от на-грубите грешки които един пчелар може да направи. За да се разбере при кой от двата варианта неговите си пчели чувстват по-комфортно, всеки трбява първо да пробва.
    На пълно съм съгласен с теб. Аз работя без ханеманова решетка и при поставянето на празен под пълен, често майката снася в магазина. Празен от горе за мен е по добрия вариант!

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Не съм чувал и виждал някой да вади САМО 100% запечатан мед.Ако има някой ще се радвам да се запозная.Признавам си че не съм светец.

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •