Офф, вземи я качи тая схема в някоя "важна тема" в раздела, или във "всичко за пчелите", че след една седмица 90% от форумджиите няма да си спомнят къде се намира...
Офф, вземи я качи тая схема в някоя "важна тема" в раздела, или във "всичко за пчелите", че след една седмица 90% от форумджиите няма да си спомнят къде се намира...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Снимки?
Иначе може да си говорим и че причината е заради сушата в Камбоджа. (горките деца нямат какво да ядат, затова пчелите са решили да не се разточителстват)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Нямам фотоапарат за да направя снимки. Пчелите не са гладни. Преди застудяването им напълних хранилката - 0,8л. сироп 1:1. Има и паша, макар не от рапица а, от овощни дървета и диви плевели. Също цъфти и мъртвата коприва. Пашата мисля, че е добра. Вчера като слагах медовия магазин проверих за запаси - имат. Мисля, че ДИНЕВ е прав. Другия вариант който допускам е двугодишната майка, да е снесла доста търтееви яйца. Освен това възможно ли е причината да е пренаселен кошер. Семейството е доста силно, до вчера на два корпуса. Първите два корпуса са тежки. Не гледах питите заради хладното време, но корпусите не могат да тежат толкова само от пило и пчели.
На 18 март имаше маточна чашка с личинка вътре, а наоколо запечатано търтеево пило. Маточника беше по средата на питата, затова си мисля, че е бил за самосмяна. 4 дни по късно пак проверих и от маточника нямаше и следа. Възможно ли е от незабелязан от мен маточник, да се е извършила самосмяна и след оплождане на младата майка пчелите да са решили, че нямат нужда от търтеи. Все пак изхвърлянето на търтеи започна след застудяването( търтеите са развити и полуживи, на земята още мърдат, а някои дори пълзят).
АЗ СЪМ МЛАД ПЧЕЛАР И ИМАМ МАЛКО ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА.ОТ НАЙ -СИЛНО РАЗВИТОТО - ИМАШЕ ПИЛО НА 10 ОТ ПИТИТЕ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ НАПРАВИХ ОТВОДКА,ЗАЩОТО СЕ ПРИТЕСНЯВАХ ДА НЕ СЕ РОИ,КАТО ИЗВАДИХ 3 ОТ ПИТИТЕ.ПРЕДИ ТРИ ДНИ ПРЕД НЕГО КАРТИНКАТА Е СЪЩАТА КАТО НА ПЪРВАТА СНИМКА НА Г-Н ГЕНОВ.ВРЕМЕТО Е МНОГО ЛОШО -5 ДНИ ВАЛИ ПО 24 ЧАСА .ПИТАХ ДВАМА- ТРИМА СТАРИ ПЧЕЛАРИ ,КОИТО КАЗВАТ ТОВА НА МЕН ЗА ЕДИ СИ КОЛКО ГОДИНИ НЕ МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО.ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЗА НЕЩО?И АКО ТРЯБВА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ?НЕ МОЖАХ ДА НАМЕРЯ ОТ КЪДЕ ДА ПРОЧЕТА ,А И НИКОЙ ОТ СТАРИТЕ НЕ ЗНАЕ
АЗ СЪМ МЛАД ПЧЕЛАР И ИМАМ МАЛКО ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА.ОТ НАЙ -СИЛНО РАЗВИТОТО - ИМАШЕ ПИЛО НА 10 ОТ ПИТИТЕ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ НАПРАВИХ ОТВОДКА,ЗАЩОТО СЕ ПРИТЕСНЯВАХ ДА НЕ СЕ РОИ,КАТО ИЗВАДИХ 3 ОТ ПИТИТЕ.ПРЕДИ ТРИ ДНИ ПРЕД НЕГО КАРТИНКАТА Е СЪЩАТА КАТО НА ПЪРВАТА СНИМКА НА Г-Н ГЕНОВ.ВРЕМЕТО Е МНОГО ЛОШО -5 ДНИ ВАЛИ ПО 24 ЧАСА .ПИТАХ ДВАМА- ТРИМА СТАРИ ПЧЕЛАРИ ,КОИТО КАЗВАТ ТОВА НА МЕН ЗА ЕДИ СИ КОЛКО ГОДИНИ НЕ МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО.ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЗА НЕЩО?И АКО ТРЯБВА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ?НЕ МОЖАХ ДА НАМЕРЯ ОТ КЪДЕ ДА ПРОЧЕТА ,А И НИКОЙ ОТ СТАРИТЕ НЕ ЗНАЕ
Вчера след обяд и днес времето е по-топло. Пчелите излитат устремено и кацат на прелката устремено ( на ята по десетина пчели излитат и кацат ). Наблизо има цъфнали вишня и ябълка. По тях няма нито една пчела. Явно са намерили по добър нектар. Вече не изхвърлят търтеи. Нещата при мен се нормализираха, надявам се и при вас да е така колеги Генов и sachi. Опирайки се на мненията на Skutellator и Вълчан, търтеевия подмор съм склонен да го тълкувам така:
1.В следствие застудяването пчелите са се събрали на кълбо около пилото, а търтеите са останали в страни.
2.Търтеите останали в страни от кълбото са премръзнали в следствие на което започват да умират или се е отключило някакво заболяване по тях.
3.Поради студеното време подмора не се изхвърля веднага, а през по топлите часове, когато се е събрал повече
В литературата пише че роенето е нежелано, точно защото се случва по време на главна паша и я изпускат. Точно когато има излишък от хранителни вещества в кошера, няма логика здрави и годни търтеи да бъдат изхвърляни.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Здравейте колеги,
при посещението ми на пчелина вчера по повод сипване на сироп,на 4-5 от кошерите видях следното:
Моля колегите с повече опит да кажат този подмор притеснителен ли е ,имайки в предвид ,че въпросните кошери бяха преместени преди 2 седмици от северна България в Софийска област и от стари в нови кошери. При прехвърлянето тогава нямаше видими симптоми на някакво заболяване,точно обратното-добре развити семейства на минимум 7-8 рамки.
Поздрави!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))