Открих кошер с маточници, района на Карлово! Няма рапица, пренос на нектар сложих няколко магазина.
Открих кошер с маточници, района на Карлово! Няма рапица, пренос на нектар сложих няколко магазина.
Дони,и при мен има едно семейство(със същите признаци) и майката му е от твойте...)но като гледам мойте пчели са по-жълти,а и есента мярках тези жълти дупета да влизат и покрадват от другите до късно и при студено време.Много е работлив и миналата година от отводка ми даде един магазин мед.
Всичко трябва да се прави толкова просто,колкото е възможно.Но не по-просто. Алберт Айнщайн
Аз забелязах че пчелите от майките на Дони работят интензивно и летят при по-ниски температури. Около 16 часа другите кошери се прибират ,те продължават да летят още 30-40 минути,но не съм видял мъртви пчели с прашец.
Тази зима силните семейства,не са спирали с пилото и наличието на мед ги е накарало да останат в долния корпус.Вчера им свалих по 1-2 рамки надраскани да не се мъчат.
Понеже магазините ми са под плодниците, ходих тази събота да ги вдигна отгоре, в случай че нямам възможност следващите 1-2 седмици. На дъното на по-силния кошер открих огромно количество умряли пчели, това ме озадачи, но нищо чудно и да е от отравяне.
В такъв случай се радвам че съм успял да я пробутам на тебе.
Между другото, за съжаление зимата не се оказа много сурова; Италианките изглежда не са спирали да снасят (повече пчели отколкото при зазимяването) и към момента като цяло са все още над средното ниво междурамия с пчели спрямо останалите. Но сега с тръгването на прашеца очаквам това бързо да се промени.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
За мен се. очертава като ройлива, но медоносна година. Слънчогледа даде много нектар, а и рояците бяха доста.
Днешното облитане 12.00ч. 7градуса.
Последните два дни бяха с подходящо време и при мен(Пазарджик). Възползвах се от него за да третирам с ОК, нещо което пропуснах да направя до средата на ноември защото масово имаше пило, а после застудя и се принудих да изчакам момент като този. Докато бяха разпуснали кълбото се поразрових за последно из кошерите за тази година. Това което видях ме удовлетвори само донякъде. Всички семейства са силни, но при някои(около 30%) които отглеждаха повече късно пило запасите са значително намалели. И докато това беше очаквано две неща бяха изненада за мен. Две семейства са сформирали кълбо на първи корпус въпреки, че горните корпуси не са задръстени с мед. Друтото е при единствения ми ДБ12(оставих го само за сравнение с ЛР) върху питите има някаво белезникаво покритие подобно на скреж. Всички пити са така по цялата си площ. Първото за което си помислих е мухъл защото кошера е без вентилационен отвор( останалите си имат или са на изцяло мрежесто дъно), но при положение, че не гледат пило и кошера ми изглежда сух незная дали е мухъл и какво въобще би могло да бъде. Снимков материал няма, защото бързах с прегледа докато времето го позволяваше, а асистентката си направи самоотлъчка.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))