Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 11 до 14 от общо 14
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Може ли да ви попитам нещо, сега ако някоя застрахователна компания реши да застрахова пчелни семейства, каква застрахователна стойност ще напишете ?

Аз днес отидох в един пчеларски магазин и си представих, че съм нов пчелар и искам да започна с един кошер и взимам един лист и една химикалка и започвам да пиша.
    Кошер - ЛР на 3 корпуса - качествена изработка - 120 лв
    30 рамки сковани с ВО х 3 лв - 90 лв - да не говорим за новоизградена рамка , там цената е по 2
    Прашецоуловител - 12 лв
    Прелки - 3 бр. - 3 лв
    Хранилка - 2 лв
    Боя за кошера - 12 лв
    Наставка 7 см - 7 лв
    Отводка на 4 рамки - 80 лв - развито семейство - минимум 130 лв
    20 кг мед по 8 лв - 160 лв - в магазина е 10 лв
    Е , има разлика между далавера и на далавера - нали.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От една страна си напълно прав - ако направим пълната сметка на вложените разходи и труд, напълно вероятно е цената да се получи някъде там.

От друга страна обаче една лека кола за 40 000 лева само като я купиш от магазина и преминеш през първия гьол, цената и моментално пада на 30 000 лева. Това пък се нарича ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, която по презумпция въобще не се интересува колко струва даденото изделие, а колко е склонен да даде евентуалният купувач (ако въобще се намери такъв).

Хайде сега да направим един анализ на потенциалните купувачи:
    1. Всички са пчелари и всеки един от тях може много лесно да си създаде ново семейство (отводка)
    2. В момента е точно сезона на отводките. Всички паши са приключили, кошерите пращят от пчели, които така или иначе ще умрат до 10-20 дена. Ако обаче ги отделим в отводки, ще се сдобием с нови БЕЗПЛАТНИ семейства, които след презимуването ще са годни и силни догодина за първата паша. С две думи - куцо и сакато в момента прави отводки и цената на една нова отводка сигурно е паднала до 20-30 лева, но и дори на тази цена НЯМА КОЙ ДА КУПУВА.

С две думи - точно сега е най-лошият възможен момент за продажба на отводки или цели семейства. Това че на твоя приятел семействата са силни нищо не означава. Всички семейства на всички пчелари в България са силни в момента, но това не струва никакви пари, защото само след месец пчелите в тях ще са измрели.

Друг проблем - твоят приятел продава само 3 кошера. Това означава, че купувачът трябва да е от Софийския регион, защото на останалите въобще няма да им излезе сметката с транспорта.

Не ми е работа да се меся, но истината е, че ако някъде в България се намери глупак да даде не 500, а 400 или дори 350 лева, аз на секундата мога да му предложа 1000 кошера със семействата, при това кошерите са нови западни стиропорени, купувани по 200-250 лева парчето. И това вероятно могат да го направят половината пчелари в България. Тоест на цена около 350-400 лева един потенциален купувач на секундата може да се сдобие с поне 300 000 кошера. На цена 250 лева вероятно има предложения поне за 50 000 кошера. Дори и на цена под 200 лева в момента могат лесно да се намерят предложения за стотици кошери.

Ако искаш да получиш добра цена за тези кошери, трябва да ги предложиш навсякъде другаде, но не и в пчеларски форум. В другите форуми по ще имаш шанс, защото винаги може да се намери някой сноб да ги даде тези пари ей така, защото иска например да се изфука пред мадамата или пък да направи мръсно на комшията. Аз например съм продавал фотоволтаични модули на баровец, защото са били сини и щели да са в тон с басейна му и с интериора на една от спалните му, пък и кошията му също си бил сложил, та да не остане по-назад. Няма майтап ......

Такъв клиент ти трябва на тебе, който да е всичко друго, но не и пчелар..................

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Знаеш ли - казуса ми стана интересен и сега ще пусна две анкета на тема "на каква бихте продали всичките си кошери" и "на каква цена бихте купували нови кошери и семейства". Така поне ще можеш да се ориентираш какви са нагласите на хората да продават и да купуват.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Нагласата на масовия българския пчелар ми е ясна, както и на масовия български потребител - мога всичко да си направя и произведа сам, мога да се обадя на еди кой си и да го взема на далавера.
    Относно примера с автомобила от магазина, не е съпоставимо, все пак едно пчелно семейство и неговото жилище се изграждат с времето и с хвърлянето на много труд и средства, цената му расте с растежа на семейството.
    Не съм сигурен, че ще си продадеш семействата за 350 лв или ако ги продадеш - ще ги свиеш на един корпус и ще извадиш преди това всичкия стоков мед.
    Никой не е длъжен да купува, в крайна сметка ще му предложа вариант да ги взема и да му ги плащам на 3 вноски или да ги разпродадем на "части" както се казва. Май е време да заключим темата.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •