Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 38
    Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    за сега нямам открито пило вчера го преглеждах когато правих отводката и отстраних всички маточници и незнам дали не грешя но май са свещеви маточници .. а днеска като ходих да преглеждам нуклеоса мисля че видях само 2 килики незапечатано пило и въпросат ми е дали може майката да е там и да си снася или просто е снесла и се е махнала когато правих отводката вчера защото е едричко пилото не е като оризово зрънце а по голяма ... а на самият основен кошер сложих 2 пити за изграждане не чух да паркът постоянно с криле и даже мисля че си работеха нормално но лично аз немога да разбера къде е майката и утре сигорно пак ще прегледам за маточници и ако има ще ги махна не знам дали е правилно ,,, а и майката мога ли да я бележа с коректор ?

щом работят майката е там, провери в магазина за майката

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Скоро научих нещо интересно, че при такова продължително лошо време, една от характерните черти на местната порода пчели и то положителна черта е- да правят самосмяна, вместо да изпадат в роево състояние. При мен две от семействата и то с добри майки, заложиха в плодника по един единствен маточник, който качих в трети корпус и смятам да го оставя да се излюпи. Сега ако пак са заложили, значи наистина искат да сменят майката, но се съмнявам че при днешното оправяне на времето и очакваното затопляне плюс полуделите от цъфтеж ливади - мисля, че няма да намеря маточник за самосмяна в плодника.
    При мен два кошера бяха тръгнали към самосмяна при предишното влошаване на времето и тъкмо се зарадвах, че ще имам хубави маточници за отводки, времето се пооправи за два-три дни и ги изгризаха.Майките доста добре си работеха, но ми направи впечатление, че за този период от лошо време доста бяха ограничили снасянето. Времето се оправи и само за два дни бяха осеменили де що има свободно. Сега след последната поредица от дъждовни дни не съм ги гледал, но предполагам, че ситуацията ще е сходна. Вчера летяха като за световно. На улук се отпраявяха към рапицата, която интересно още не е прецъфтяла.

Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    мерси за съветите надявам се всичко да тип топ и имам един друг въпрос... имам един дълак кол и нанего една забита дъска по грапавичка отдолу и има една восъчна основа на него и се чудя ако го просна до някой кошер дали рояка ще се засели там .. а не да обикалям гората и да търся или кое е най ефикасният метод за роене?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    При мен два кошера бяха тръгнали към самосмяна при предишното влошаване на времето и тъкмо се зарадвах, че ще имам хубави маточници за отводки, времето се пооправи за два-три дни и ги изгризаха.Майките доста добре си работеха, но ми направи впечатление, че за този период от лошо време доста бяха ограничили снасянето. Времето се оправи и само за два дни бяха осеменили де що има свободно. Сега след последната поредица от дъждовни дни не съм ги гледал, но предполагам, че ситуацията ще е сходна. Вчера летяха като за световно. На улук се отпраявяха към рапицата, която интересно още не е прецъфтяла.[/quote]

И аз имах едно такова семейство с почти никакво открито пило, при положение, че имаше 3 рамки празни за снасяне. Сложих тези рамки сред запечатаното пило и нещата се нормализираха.

Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    днеска направих една проверка просто да видят как се развиват ,,, та гледах за открито пило за да съм по сигурен че майката е там и исках да дам още една пита с мед и прашец на отводката но не можах да намеря пити с толкоз много прашец но нямаше на какво се дължи това?

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Приятелю, постарай се да пишеш отчетливо, разбираемо.
    Какъв мед искаш и какъв прашец - от 3 седмици времето е отвратително. Ако не ги храниш, ще изядат не само меда и прашеца, но и пилото.

Потребител
    Регистриран
    29.05.2012
    храня ги аз и то постоянно като вали или като не става за паша

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от donboneti
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Скоро научих нещо интересно, че при такова продължително лошо време, една от характерните черти на местната порода пчели и то положителна черта е- да правят самосмяна, вместо да изпадат в роево състояние. При мен две от семействата и то с добри майки, заложиха в плодника по един единствен маточник, който качих в трети корпус и смятам да го оставя да се излюпи. Сега ако пак са заложили, значи наистина искат да сменят майката, но се съмнявам че при днешното оправяне на времето и очакваното затопляне плюс полуделите от цъфтеж ливади - мисля, че няма да намеря маточник за самосмяна в плодника.
    При мен два кошера бяха тръгнали към самосмяна при предишното влошаване на времето и тъкмо се зарадвах, че ще имам хубави маточници за отводки, времето се пооправи за два-три дни и ги изгризаха.Майките доста добре си работеха, но ми направи впечатление, че за този период от лошо време доста бяха ограничили снасянето. Времето се оправи и само за два дни бяха осеменили де що има свободно. Сега след последната поредица от дъждовни дни не съм ги гледал, но предполагам, че ситуацията ще е сходна. Вчера летяха като за световно. На улук се отпраявяха към рапицата, която интересно още не е прецъфтяла.
    Преди четири дни в един от кошерите ми имаше дава перфектни маточници за самосмяна.Днес го отворих с намерение да си направя отводки, но уви от тях нямаше и следа. Направи ми впечатление, че бяха изградили доста маточни чашки.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Гледай да не ги заредят, че тогава ще е по-трудно.

Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •