Няма пълзящи, безкрили. Само мързеливи. Всички кошери са ми налице както казах и преди, но 4-5 са такива. Днес един го поставих в един седмак, но той леко се раздвижи през тази седмица. Има някакво леко раздвижване и в другите, но едва едва. Оставил съм ги да видя аджеба на какво се дължи тази летаргия. Къде къде по - слаби вече напредват и ще чакат магазин за акацията. Иначе стесняването вече не е на мода - затопли се времето, че да ги стеснявам и затоплям. Някъде съм чел, че поради застудявания майките спирали и трудно тръгвали пак. Чудих се на това, но явно го има. Ще ги почакам още малко и ще ги дезинфекцирам против БЯС. Бълха ме ухапала.
Както каза колегата ,нозема серане , напръскай ги с хайлайф или нозевит ,
отказват се от живота и спират да се хранят и умират след седмица,
много пъти е пробвано , от шепа пчели става кошер , но само рано напролет
сега вече не е рентабилно ,а и сеят зараза ,горелка.
И двете ноземи ги познавам от раз. Пчелите не са болни. Според мен са изпаднали в някакъв шок. Два кошера вече излизат от това положение. Единият като му подадох разновъзрастно пило от друг кошер, а вторият започна сам да се оправя и днес го вкарах в по малък(7). Другите 3 остават така до оправянето им отсамосебе си. Е, под наблюдение, разбира се. Само се чудя, като в дебелите книги пише, че най - силните кошери се преборвали зимата лесно, а слабите измирали. В последно време се случва точно обратното. Силните си отиват, а някакви които са отписани чакат магазин. Обърнаха ми се представите за пчеларстване. Всичко стана с главата надолу.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Слаба майка,слабо семейство.Сега е момента да и отрежеш крилата и да си я самосменят.
Моите фъркат като изоглавени на рапицата...толкова силни семейства съм нямал досега, имам усещането, че ще ги изтърва...от многокорпусните имам някои вече на по 3 корпуса, а от ДБл на един му сложих 2 магазина...другата седмица ще подготвя един кошер за маточници, иначе ще ги гоня по джанките и крушите!!!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))