цената е 4.20лв. за литър 85%
цената е 4.20лв. за литър 85%
Да правим каквото трябва, да става каквото ще.
Използвам я и при съхранението на питите но и от 2 год и третирам с нея .Доволен съм от резултатите и затова искам отново да си взема че няма да ми стигне за пролетното третиране.А относно цената мой познат ми каза че е купувал по 5 лв за литър а цена от 15 лв ми се стори доста завишена.Първоначално публикувано от vanHanegem
В Русе има един склад,от където я купувам по 4,8 лв. за литър.
Mite away II също е на основата на мравчата киселина (мисля че носещия агент беше захарна питка).
Там се дават практически съвети за употреба.
Много е важно входа на кошера да бъде напълно отворен, за да може пчелите да си вземат въздух за да не се задушат от парите.
Макар мравчата киселина да е биологичен метод за борба, лошото е че освен вароата убива и трахейния акар.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Това, че убива трахейния акар, лошо ли е?Първоначално публикувано от scutellator
Мисля,че изобщо не е лошо!
Този акар паразитира в дихателните органи на пчелата и затруднява доброто състояние на индивида.Не ми е известно неговата необходимост за доброто здраве на пчелата.Както всички паразити и той не е желан.Моята оценка за използването на мравчената киселина е ОТЛИЧНА.Нейното използване е голямо облекчение, както на бюджета за пчелина ,така и за добрите резултати.Като никога досега семействата ми са завидно силни.И смятам,че това се дължи на нея.Ще допълня само ,че провеждам и праралелни мероприятия за повишаване на благосъстоянието на индивидите.Това са увеличаване на количеството на пилото,подмяна на майките в този период и много други.Но резултата е налице.
използването на химия е като употребата на наркотик. В началото е хубаво, но после не чак толкова, но продължаваш да го вземаш не защото ти харесва, а защото ти се налага. За да може да мислиш, да се храниш, да спиш- всичко онова което нормалните хора по принцип вършат.Първоначално публикувано от iris
Премахвайки причинителя, премахваш и селекционния натиск. Ако днес не се налага да се борим с трахейния акар, то премахвайки този натиск, който той извършва, има опасност да изкочат "вредни" гени и да се натрупат с времето в популацията, които иначе биха умряли в зародиш или поне биха били подтискани, след време може да се наложи да се борите и с него. По този начин даваш възможност да се размножават свободно и онези пчели, които не се справят чак толкова добре с този акар(премахваш свободната конкуренция- определяш една цена на две стоки с различно качество).
Пълната стерилна среда не е от полза за никого, дори и при хората, освен ако имате намерение да прекарате остатъка от живота си в балон.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Да ,напълно аргументирано!Но мисля,че се прилага в специфични концентрации.И това трябва да те навежда на мисълта ,че и те като организми имат своите защитни функции.Иначе биха били лесна плячка на ХИМИЯТА.Твоето мислене е много правилно ,но не дотам изчерпателно и като се поставят едни аргументи ,трябва да ги има и онези, които са в противовес.Тогава се прави изчерпателен извод!По метода на сравнението.
Всяка отрова в определени количества е лекарство.Така,че единствено от нас зависи какво правим-Лекарство или Отрова.Надявам се да сте ме разбрали.
Перфектно мнение !!! Позволих си да сменя само две думи от него : пчели - с хора, (човек) и акар - с болест. Ето какво се получи :
Премахвайки причинителя, премахваш и селекционния натиск. Ако днес не се налага да се борим с болестите, то премахвайки този натиск, които те извършват, има опасност да изкочат "вредни" гени и да се натрупат с времето в популацията, които иначе биха умряли в зародиш или поне биха били подтискани, след време може да се наложи да се борите и с тях. По този начин даваш възможност да се размножават свободно и онези хора, които не се справят чак толкова добре с тези болести(премахваш свободната конкуренция- определяш една цена на две стоки с различно качество).
Това прави медицината и лекарите ....излишни , и решава въпроса с пренаселяването на планетата!
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
По тази логика трябва да не лекуваме децата си, както и да не третираме пчелите си.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))