Някой знае ли нектара проблизително на какъв захарен сироп съответства? Примерно 2:1, 3:1.
Някой знае ли нектара проблизително на какъв захарен сироп съответства? Примерно 2:1, 3:1.
Захарността на нектара, носен от пчелите, може да бъде всякаква - от 5% до 70%. Най-охотно пчелите събират нектар със захарност около 50%, което отговаря на захарен сироп 1:1.
За повече информация относно нектара: http://www.farmer.bg/2891-Ot-kakvo-z...neto-na-nektar
Колеги с какьв интервал и какво количество да подхранвам за стимулиране на пило. Храних 5 дена поред с по един литьр сироп 1:1 и пилото стои сьщото даже има леко блокиране.
Винаги може по-добре.
В края на седмицата затварям дьната, ще разредя малко сиропа и ще добавя малко стартовит и ще видим какьв ще е ефекта. Прашец все още носят по малко.
Винаги може по-добре.
[QUOTE= ще добавя малко стартовит[/QUOTE]Това пък защо???.Не е добър вариант сега да натегаш майките
Здравейте, изправен съм пред следната дилема - имам един кошер с много тънки медени венци, не повече от 5-6 см, има доста пило и предполагам бързо ще замине, макар все още да има някакъв приток на нектар. Наливам по една хранилка /700мл/ през 3-4 дни захарен сироп, до кога мога да продължа да подхранвам със него?
От къде в София мога да закупя инвертиран сироп?
http://www.toshev-ltd.com/bg/Produkt...i/83/products/
2 пъти вече купувам от там. Много добре го взимат пчелите.
Ами опитвам се да го докарам до оптималния вариант пило/мед. В края на август имаше много пило и малко мед, после изведньж пилото намаля и реших поне да го задьржа така до 15-20 септември. Сега има по около 5-7 000 килийки разпределено на 3,4рамки.
Чудя се дали може да се извлече някаква оптимална формула за пилото като се вземе предвид датата, температурата, притока на прашец. Иначе за меда е ясно колкото повече толкова по-добре.
Винаги може по-добре.
Сега не е нужен толкова стартовит,а витамини.Докато е топло и носят прашец, подхранване за пило е много добре.Имам впредвид рядък сироп, 1.5 вода 0.5-1л.сироп през 2-3 дена.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))