За агресията може да е виновна майката, само ако това поведение се наблюдава за по-дълъг период .
Едно от най-кротките ми семейства , беше доста агресивно за период от две седмици тази пролет и после пак се кротна, само те си знаят защо .
За агресията може да е виновна майката, само ако това поведение се наблюдава за по-дълъг период .
Едно от най-кротките ми семейства , беше доста агресивно за период от две седмици тази пролет и после пак се кротна, само те си знаят защо .
Причините за агресия са комплексни и недостатъчно изследвани. Сигурно има и пчеларски грешки, но има и външни фактори, които не са подвластни на наш контрол. При такива необичайни агресии аз съм склонен да виня преди всичко пръскането на някои арендатори (или частни лица в градините си), които бог знае каква химия използват при това пръскане. Самият аз преди да стана пчелар съм пръскал овощните си дръвчета с какво ли не, без въобще да ми е идвало на ум, че това може да е вредно за пчелите. Дори не съм се и замислял, че с това пръскане всъщност преча на опрашващите насекоми, които биха спомогнали за по-високи добиви на плодове и зеленчуци.
Това знание, което го имаме ние пчеларите, все още не е достигнало до главите на обикновенните хора, които отглеждат плодове и зеленчуци. Те пръскат с цел да се предпазят от вредители, и въобще не им хрумва, че покрай вредителите унищожават и опрашващите насекоми, в това число и пчелите.
Не съм съгласен с това. Имам 50 кошера (с отводките) в момента всички са безобразно кротки с изключение на 1. Есента миналата година направи самосмяна и от тогава полудя, до преди месец не го бях и отварял че ме е яд да работя с него, не даваще да се приближи човек на 2 метра до кошера. Сега като махнах майката на другия ден всичко стана нормално.
Така де. Причината пак е външна. Арендаторите. Хайде сега да си избием майките, че някой ги предизвиква и те се бранят. И кой е виновен пак? Пчеларя. Че не може да разбере причината и майката му е виновна. И на мен не ми харесват тук половината пчелари, че ми се струват агресивни, но не ги карам да си избият майките. Ха, ха... На човека Х все някой му е виновен само той е най - хубав и най - хрисим.
Ха-ха .... Тука си прав - най-човешкото чувство е човек да си мисли, че е безпогрешен, и да си търси друг виновник за собствените си грешки. Всеки го прави, но малко хора го осъзнават и се опитват да се борят с това генетично заложено ни от природата животинско поведение, базиращо се на инстинкта за оцеляване.
Темата май сме я дъвкали до колкото помня.Моите "куча марка" бяха станали неуправляеми.Вкарах около 40 майки /купени/ и нещата коренно се подобриха.А забравих :сигурно съм задобрял и вече не съм -пишман пчелар.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))