Молдовата е късно зреещ сорт.Преди да засееш винените сортове,се информирай за времето на узряване..
Молдовата е късно зреещ сорт.Преди да засееш винените сортове,се информирай за времето на узряване..
Афуз/Болгар е един и същ сорт грозде. Кабернето дава малко, и рандемана му е малък, според мен, особено в личното лозе, което е малко по площ, кабернето не трябва да е повече от 30-40%, по-добре сензо, гъмза.
Баща ми и дядо ми имаха 2 лозя и обработваха още 2.Плюс това имаме иоще 4 асми.Едната асма е кабернето.По закон кабернето даваше през година, но след като баща ми започна да я наторява и полива ,започнахме всяка година да берем добри количества.Рекорда беше 16 касетки от 25 кв.м.от 2 лози.
За Авуза и Булгара моето мнение е , че Афуза е с много по длъг грозд.Зърната са по продълговати и с по рехъви зърна.
Имахме 1 лоза Гъмза.Много силно вървеше.Много добри количества грозде даваше ,но баща ми задължително чистеше листата ,за да може да съзрее гроздао.Прекалено много листа имаше,
Сензото беше от любимите сортове на баба ми.Само повтаряше „Сензото - Сензото.“
Баща ми казваше за Шардонето - Лоша година няма за него.
Важно е крайния резултат. Какво вино се получава от гроздето ( дали боли глава от него и колко дена те боли главата)
За десертното е важно , колко време издърза десертното грозде през зимата ( дали мухлясва по селажите)
На мен това последното, с тези рехави чепки и жълти зърна ми прилича на Брестовица.
Здравейте,преди години говорих с един човек от онова село където направиха митница.До Елхово било.Този човек ми каза че тяхното лозе не го пръскъли и колове не му слагали.Било дребно,червено и много цапало.Оряли го с магарето на кръст и нищо друго.Да попитам има някой съфорумец от този край?Ако има такъв моля да разясни що за сорт е ?Ако може и снимка да качи.
Благодаря предварително.
Унгар, не знам дали има друго име. Много стар сорт, устойчив на болести, но той по-скоро е черен а не червен. Среща се тук таме и по нашия край.
Хайде да включим и Алжирка.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))