Тук обсъждаме роя, но принципно си прав. Генетиката не е за подценяване като фактор изобщо, тъй като в един пчелин няма напълно генетично идентични пчели в два кошера. Случват се и други фактори соча пример, който се реализира при мен 3 самосмени на майката за тоя сезон, какъв мед да чакам от тоя кошер?
Възможное и да си прав за теснотията, ако е имало паша с добър рандеман нищо чудно, наличието на силна паша и липсата на обем за работа и развитие форсира роенето. Колегата най-добре знае имало ли е паша или не. Тъй като чета тук мнения, че тази година слънчогледовата паша няма рандеман. Трайното задръстване на майката провокира самосмяна.
без значение от съответната причина си е пчеларска грешка. Може да е на късмет.
Я кажи преди 16 дена какво правиха пчелите ти, тогава когато са заложили маточниците.
Бил съм на почивка по това време, но дори и да не бях нямаше със сигурност да ровя в плодниците за да гледам какво е положението, защото бях спокоен, че роевия период е отминал. Какво да се прави - начинаещ съм Учим се от грешките си.
Наясно съм и с това, че роевото настроение се заражда доста преди да се захранят маточниците.
По въпроса за пашата на 30 Юни започна да цъфти слънчогледа и както казва Георги тази година наистина е много. Около 18-19 Юли започна да цъфти и късния слънчоглед.
При пчелите има мед, защото има ред!
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))