Първоначално публикувано от
Mateev
Тъй като аз все още имам много на брой ДБ кошери и прехода ми към ЛР ще е бавен и постепенен, при анализа на горните сметки взех за себе си едно много важно решение:
Докато все още имам ДБ кошери, за плодник ще използвам 1 голям ДБ корпус + 1 малък ДБ магазин, като по този начин ще си осигуря към началото на акациевата паша догодина да имам поне по 60000 пчели във всеки един кошер, включая и в тези с ДБ плодник.
Не трябва да се отчайват тези от вас, които са избрали да пчеларстват с ДБ кошери. Достатъчно е само да си променят критерите за силно семейство, и да не се успокояват, докато не напълнят с пчели както ДБ плодника, така и 1 ДБ магазин. Тогава и само тогава те ще са конкурентоспособни и ще могат да имат добиви, съизмерими с тези на колегите им с ЛР кошери.
Този извод и това решение са малко необичайни, но ако перифразираме известната поговорка за фактите, можем да кажем "когато числата говорят, и боговете мълчат". С две думи нашата математика в кошера недвусмислено доказва, че изводът е правилен.
В по-нататъшните сметки ще видите и други ситуации, в които всеобщо приетите методи за пчеларстване се обръщат с главата надолу, но какво да се прави - математиката е точна и безкомпромисна наука, в която няма чувства или вековни грешни традиции. В нея има само желязна логика и нищо повече. Който иска, може да върви против математиката, но това нека да си го прави на собствена отговорност.