За съжаление идеята ти няма как да проработи, поради простата причина, че природата е пригодила търтеите да оплождат майката САМО В ПОЛЕТ. Няма как да я оплодят вътре в кошера поради физически проблеми с позата или стойката, с която се прави половия акт.
ПС: Иначе идеята ти ме навява на мисълта, че е крайно време някой да напише КАМА СУТРА за пчелни майки. После пчеларя ще събере всички майки и търтеи от пчелина на партийно събрание, за да им прочете книжката и да им покаже на картинка всички възможни пози.
Кой е казал,че оплождането ще става в кошера.Доколкото разбрах предлага се вместо на изолирания пункт да се разположат бащини семейства,то нужните търтеи да се поставят предварително при майките и когато те майките излязат на брачен полет ще бъдат последвани от търтеите и съответно оплодени във въздуха.
Този пост е редактиран от дядо борю; 18.03.2017 в 14:20.
Здравейте,
Според мен, няма да стане! Нямам си идея как ще подбереш търтеи които ще са "подходящи"! Според мен, по добре да си избереш бащиното семейство, и да наситиш района с твоите търтеи. Не съм го правил, и нямам такова намерение.
Така поне ще знаеш, че има търтеи които ще са годни да извършат това което търсиш, според мен!
Поздрави, Г. Георгиев
Мисля че ще се получи, но трябва да сформираш бащини нуклеуси с много голям процент търтеи в тях понеже няма да знаеш на каква възраст са търтеите и дали са полово съзрели.Може да се направи експеримент като в ханеманов изолатор се постави рамка с търтиево пило което е пред излюпване след това се изчаква 14 дни за да станат годни за оплождане търтеите и след това с тези търтеи и пчели се сформира бащиния нуклеус.
Здравейте,
Да, да, ама надали? Търтеите затворени дали ще успеят да съзреят? Дали ще са годни достатъчно за дейността? Как ще ги затвори в нуклеуса? Според мен, търтеите трябва да имат свобода да летят, излизат от кошера! Тогава може да стане. Затова и писах да си премести един кошер-бащин, и след това нуклеусите с майките за оплождане. Може и да не съм прав!?!?!?
Поздрави, Г. Георгиев
Пет семейства отглеждачи на търтеи, според Фер са достатъчни за оплождането на 100 нуклеуса. Не четете колеги.....
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Абсолютно имах впредвид да се вкарат търтеи в оплодните сандъчета при неплодните майки, само до "изолиран" от други пчели място за оплождане! Дори не съм и загатнал да се оплождат в сандъчетата! По скоро идеята беше дали точно тия търтеи които ние сме "предложили" вътре ще имат желание и нагласа да си свършат работата! За това се обърнах към по компетентните за съвет, дали е възможно на теория! Иначе дали са полово зрели, ами незнам със сигурност...въпреки че повечето занимаващи се със пчели разпознават млада пчела от възрастна такава! На питането за колегата, който го интересуваше информативно...ами ако няма други изненади от тая зима, се надявам да останат десетина от 15-на, но това пък в каква връзка!!!
Този сезон ще направя гореописания експеримент и ще мога да кажа със сигурност дали става или не,от май месец се местя да живея на пчелина и ще имам достатъчно време за всякъкви опити,тази зима си направих стенд за инструментално осеменяване и ще имам нужда от голям брой майки и търтеи(опитни зайчета) които ще произведа
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))