Затова е и тази двойна мрежа,за уеднаквяване на миризмата,след което се поставя ХР.Свикнали веднъж с двата феромона,отделяни от майките,опасност няма,докато има паша.След това е възможно едната майка да изчезне.
Затова е и тази двойна мрежа,за уеднаквяване на миризмата,след което се поставя ХР.Свикнали веднъж с двата феромона,отделяни от майките,опасност няма,докато има паша.След това е възможно едната майка да изчезне.
Да май ще ги направя двумайчини докато има паша после за зимата ще ги отделя с плътна преграда.
Здравейте,
Много интересна тема и искам да се включа като задам няколко въпроса.
Каква е ползата от гледането на 2 майки в едно семейство ЛР кошер ако се ползват само 2 корпуса за пило и 1 за магазин?
Не се ли блокира майката така като има само 1 корпус в който да снася яйца?
Ще се радвам ако някой разкаже повече за ЛР и ползите.
Има си тема за ЛР кошери. Виж там. А за силно семейство 3 корпуса са малко.Първоначално публикувано от nolkov
аз не питам конкретно за ЛР кошерите.
Питам за ЛР какви са ползите за двумайчино отглеждане...темата е засегната за ДБ, а аз искам д аразбера повече за две майки в ЛР кошер.
Извинявай. Грешката е моя. А целта е по-бързо дастигане на оптимална численост от пчели за главната паша. То важи за всички системи кошери, но при различните, техниката на работа е малко по-различна. Конкретно за ЛР е безумие да се работи с 2 майки, ако имаш на разположение само по 3 корпуса. Двумайчино пчеларство е много подходящо за райони с ранна главна паша. Ако главната паша е късна, то няма смисъл от него, ако целта е производство на мед. Ако произвеждаш отводки или пакети с пчели, то вече е друг въпрос.
няма проблем
Относон отговора ти...да и аз мисля, че при мен (Петрохан) няма нужда от такова отглеждане на две майки...късна и продължителна ливадна паша - това имат семействата на разположение.....
:D ти опитай,а после ела и кажи има ли,няма ли нужда wink;Първоначално публикувано от nolkov
Тука ще ползвам цитат от друг форум,на колега от този форум - питам тука,защото забелязах,че там влиза много рядко,та:
защо,как някой знае ли - а ако има собствен опит със лежак,ще е най-добре,че да обясни по-подробно.Първоначално публикувано от derventliev
п.п.и макар да съм правил опити и то много успешни със ДБ,учудва ме метода който разглеждате тук (наистина не го бях чувал този начин за двумайчин ДБ) - аз си мислех,че точно това е метода със лежак,такива неща да разделям по вертикал ДБ не съм и пробвал.
Колеги, поради стекли се обстоятелства(уловен рояк без да имам резервен кошер) се наложи да пробвам двумайчино семейство. В момента състоянието е следното. ЛР кошер с конфигурация- два корпуса над дъното за плодник на старото семейство, над тях Ханеманова решетка, над нея магазин(16 см)следва нова Ханеманова решетка и над нея корпус с рояка, който за 20 дни ми изгради 8 рамки, и вече е почти пълен с пчели( имам предвид до онзи ден до когато бяха отделени двете семейства с мрежа непропускаща пчели).От три дни кошера вече е едно семейство с две майки. Трябва да слагам нов корпус тази Неделя. Имам само 5 изградени рамки и смятам да поставя този корпус с тези 5 изградени рамки и още 5 ВО над магазина и под Ханемановата решетка. Правилно ли е и ако се наложи по нататък (дай боже) да слагам друг- къде да се слага?
Пробвах като беше писал donboneti ама не стана.Пчелите си бяха избрали едната майка а другата убиха.Според мен без снеглерова табла няма да стане.Като почне главната паша отворяш и долните отвори и пчелите започват да налетяват във средния корпус и там да слагад нектара и така двете семейства трупат на едно място.Във Белене тези които пчеларстват със лежаци почти всички са със две майки.Примерно ако е лежака 18 рамков на 15 рамки е основното семейство тънка и плътна преградна дъска и на три рамки другата майка.Когато пчелите от трите рамки напълнят със мед и пило започват да на литат на основното семейство и там да складират нектара.Като се замисля май лежака ще излезе най на далавера за двумайчино семейство.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))