Така даден,отговора е много непределен.Мерната единица на Витамин В12 е в ГАМИ.Има ампули с 250,500,1000 ГАМИ.А дозата е 250 ГАМИ на литър сироп.Първоначално публикувано от Lazrov
Така даден,отговора е много непределен.Мерната единица на Витамин В12 е в ГАМИ.Има ампули с 250,500,1000 ГАМИ.А дозата е 250 ГАМИ на литър сироп.Първоначално публикувано от Lazrov
Само че ще презимуват не повече от 20 %. Личен опит от правенето на отводки от 2-3 рамки.Първоначално публикувано от scutellator
Личо мое неангажиращо мнение.Зависи по кое време ще направиш отвотките - колкото по рано толкова по добре.Зависи дали, ще чакаш сами да си направят майка , дали ще предадеш майка или ще предадеш маточник.Първоначално публикувано от ттитто
Във случеите когато чакаш сами да си направят майка или придаваш маточник съществува вариянта след брачния полет майката да не се върне - губиш време.След това зависи от теб да храниш отвотката и след това от пашата която предстои.Мойте отвотики ги правя края на май и няма проблем с презимуването.
Няма да споря. Аз зазимявам не само отводки, но и нуклеуси (през последните 3 години, като първата година опипвах почвата). Нуклеусите ги правя от 1 пита със запечатано пило и 1 маломедна + 1 основа, +още 2-3 основи когато майката пронесе, след 5 седмици ги нацепвам и всеки нуклеус започва в най-лошия случай от начална позиция (1пита със запечатано, 1 маломедна и 1 основа).Първоначално публикувано от ттитто
От куклеусите правя 2-3 цикъла на сезон (по 5 седмици всеки). Цепя ги само след първия цикъл, а последната майка в нуклеуса остава да зимува в него.
Забравих да добавя че нуклеусите се подхранват само при липса на градеж.
За да иззимят на есен (Септември) трябва да имат поне 2 пити с пило и 2 пити(за всеки случай по-добре 3, да не се налага да се подхранват преди Март) с мед. Или с други думи 1:1 рамки пило - рамки мед. Пробвал съм и с по-слаби нуклеуси (първата година), но тогава някои не оцеляха до пролетта.
От така подготвените нуклеуси само тази година имам загуби от около 20- ина процента, което предвид суровата зима, го смятам за твърде приемливо.
Зимуват самостоятелно (на оплодния пунк), без изолация или отопление.
Всички по-горе споменати рамки са размер ЛР.
Зазимявам ги с умисъл да ги използвам за подмяна на майките напролет, но до сега всяка година от тях увеличавам семействата. От пашите изпускат само рапицата, а до слънчогледа стават на 2-3 корпуса.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Този метод за твоя раион е подходящ, защото имаш силна ранна паша като рапицата и силна късна паша-слънчогледа, но ако си в моя балкански район ти давам 80% смъртност на тези отводки, защото имаме само 2 паши акация и липа и ако не направиш отводките до 15.06. значи нищо не правиш ,освен ако не ги храниш от юли до октомври без прекъсване със съроп.Първоначално публикувано от scutellator
Зтова нека колегата предцени какъв му е раиона и кой от двата метода да предпочете, но за мен отводка на една пита с пило не става, минимум тябва да са 3 питите със запечатено пило и пчели, все пак нали от тези отводки на следващата година трябва да вадиш мед, а ти не тябват за броики.
И за твоя е подходящ. Виждал съм го с очите си. Колеги в планински райони и даже и тази година смъртността на тези нуклеуси е минимална или почти никаква смъртност.
Само че има една подробност. В късна есен се овиват с изолация. Така по-лесно зимуват. А съм виждал в тези шестрамковите пенополистироловите на Лега Пчелите си щъкат дори и при минусови температури. Всичко е въпрос на технологии и малко повече практика. Аз тази година смятам до всеки кошер да сложа по един такъв нуклеус.
И аз мисля да разширявам по този метод , тъй като съм с две отводки от нула ,тоест нямам изградени пити.Вече сложих вторите корпуси горе 5 долу 6 пити с две преградни дъски в единия край по топлия .Сега като стане време за добавяне на ВО кои пити да сваля долу ? Новоизградените или от по старите? И долу къде се редят наред или някъде между другите?Първоначално публикувано от rosty_sz
Какви са 3те рамки, които се качват първо горе - с мед или с пило? Новата восъчната основа в горния корпус пак в края ли се слага?Първоначално публикувано от rosty_sz
Колега тъй като никой не отговаря sadsmile; ще си расъждаваме сами .Значи мойте като ги качих на 2-ри корпус бяха 10 долу изпълнени 7-8 междини с пчели . Горе качих 4 бр 2 със запечатано пило и 2 с мед и едно ВО за градеж м/у 2-те с пилото. И 4-те не бяха запълнени напълно а някъде около 50 % . Сега са ми 5 горе и 6 долу .След една седмица ще сложа 2 ВО за градеж горе а ще сваля долу коя коя ??? най вероятно някоя която се е освободила от пилото??? ако не се е излюпило ще сваля новоизградената ???Първоначално публикувано от martobg
п.п. Сега като се замисля май трябваше да кача и открито пило за да има кърмачки горе ???
Някой да помогне плс !!!
И аз съм пред подобна дилема - имам отводки, които ги позабравих и задръстиха рамките с мед, така че сега искам да кача рамките с мед във втория корпус и долу да сложа по 1 ВО, че майката да осеменява. Но ако пък сложа горе ВО, може би майката пак ще я осемени? Знам, че няма правилен отговор, но все си мисля, че трябва да има поне някакви общи насоки за разширяване на ЛР отводки.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))