Господа пчелари,както споменах съм доста зелен все още така че, не ме захапвайте още на първия въпрос.Благодаря.
Господа пчелари,както споменах съм доста зелен все още така че, не ме захапвайте още на първия въпрос.Благодаря.
Не се ядосвам колега , просто мисля че, на млади и зелени като мен не трябва да се отговаря с 1 2 думи защото ако имахме вашите познания нямаше да задаваме такива въпроси.
За да не се притесняваш от роене , им слагай да градят . Огледай питите, все ще има някоя за бракуване, било то по черна , или с повече търтееви килийки .
Роенето най-често се получава, когато младите пчели нямат работа, няма открито пило което да хранят или няма къде да градят, затова слагай да градят и гледай кога ще цъфти в района ти нещо което дава много нектар . Ако имаш рапица задължително магазин , за да не складират в плодника и да блокират майката .
А може ли да се премести това с майката от мястото му към осиротялото на мястото където си е
Този пост е редактиран от tanasko; 14.04.2015 в 16:33.
Като искаш да помогнеш на колегата не му пълни главата с неща които още повече ще го объркат , ти като беше на две години стаж затвареше ли маиките изобщо докосваще ли ги ,като кажеш а кажи и б как да е затвори как да е хване , мислиш ли че има опит и кураш ,.
Здравейте,
ще използвам тази тема да си задам въпроса като начинаещ пчелар първа година.
След цял сезон правене на отводки и увеличаване на бройката стигнах до 80 единични корпуса ЛР 10, някой пълни с мед и пчели докрай, други на по 5 рамки. На последните августовски отводки придадох 20 купешки майки от Матеев. Други имаха млади неоплодени майки, тях ги оставих да се оправят сами. Като краен резултат три майки от купените изчезнаха, а пет семейства изгубиха неоплодените си майки. Общо осем бройки се чудя какво да ги правя, сега майки не се продават. Намислил съм да ги обединя с някои от по-слабите отводки, но не знам как да го направя. Четох каквото намерих из темите, ама форума е доста голям, а търсачката му не ми свърши работа. Та въпроса е - как най-правилно да присъединя осиротелите отводки към някои от по-слабите отводки?
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Късния следобед,над семейството с работеща майка слагаш вестник .а над него корпуса с осиротялото.До два дена вестника ще бъде частично прогризан,а семействата с оеднаквена миризма.Бързо лесно ефикасно,ще има и други съвети та затова сам си прецени.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))