Е,може и безкрай!
Е,може и безкрай!
нещо чудно ли има
Безкрайно не може. Ама пробвай тази година , ще видиш. Само през рапицата изграждат по 4-5 плодникови + в магазина още толкова.
Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз
Задължително ще пробвам,досега даже не съм си и помислял,че семейство може да изгради толкова пити .
Здравейте колеги , аз работя с кошери Фарар и през рапичната паша едно семейство изгражда 10 бр. магазинни рамки на ДБ. и вече за акациевата паша започват да слагат мед в тях . Така за един сезон едно семейство при системата Фарар се изграждат от 35 - 40 рамки магазинни на ДБ.
градят когато има температура то4но в момента нито градят нито нектар сабират и ако продалжи тоизи студ и в акацията ше е сащият филм
Здравейте, купих отводки на 5 рамки, но пчелите са много и стоят по стените на кошерите,казах на пчелара който ми ги продаде че ще сложа веднага ВО да гради а той ми казва НЕ това е голяма грешка ще изтощиш пчелите и няма да може да ти презимуват нормално, ще ги умориш.Нищо не му отговорих но ми се стори много странно. Вие какво ще кажете правилно ли мисли или греши.
Абсолютни глупости, че от тези пчели , само майката ще презимува.
Слагай по една основа до пилото от към топлата страна на втора позиция и слред 3-4 дни като я изградят я слагай в средата на гнездото и на нейно място слагай следваща основа и така докато изпълниш корпуса. Сега има паша и градят усилено. Ако няма паша - по 200 гр сироп през вечер.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
bobi mitrev, аз не мисля,че греши. Напълно е възможно да познава вашия район малко по-добре отколкото ние във форума, предполагам, че си познава и пчелите. Аз затова ти казах да си изпросиш и по една празна пита /две е още по-добре, ама никой няма да ти даде/ бонус към отводката. Ако спре прашеца ще имаш ядове, а пък отсега трябва да мислиш за пролетта. Опитният пчелар винаги гледа да се застрахова малко и не разчита на оптимални природни условия, затова и никой не разширява след зимата с цял корпус ВО, колкото и да ни се иска. Между другото и у наше село отводки се правят с изградени пити, и на мен са ми помагали с пити когато е трябвало.
Още малко инфо за градежа :
http://www.farmer.bg/34138-Koga-pchelite-otdelyat-vosak
Ако ги остави така и наистина има паша те сами ще почнат да градят(далаци).Така че смело слагай основи.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))