Мисля че рамката без основа на нея само със лентичка залепена на горната летвичка, е пак един вид строителна рамка. В сезона на роенето в по-голямата и част пчелите изграждат търтиеви килийки, които майката осеменява.Според мен това си е чиста търтиева пита ако е изградена в плодника през сезона на роенето. Извън сезона на роенето пита без восъчна основа, пчелите я изграждат с преобладаващи работнически килийки. Доколкото съм осведомен акарите се настаняват в търтиевото пило около 2 дни преди запечатването му.Изрязването на такава запечатана търтиевата пита няколко пъти през сезона намалява доста количеството на акарите в семейството. А за младата майка спор няма всички я предпочитаме приятелю, снася по-малко неоплодени яйца. За резистентноста на акарите срещу някои препарати вина имаме и самите ние с неправилното им използване.За това освен химическите способи за борба с тях трябва да прилагаме и механически. Търтеите в едно семейство винаги ще ги има в достатъчно количество. Ако го подготвяш за бащино семейство е вече друго.В това отношение ти свалям шапка.Ако мнението е неправилно моля поправете ме.