Всичко е много относително. Аз добивам предимно акациев, липов и ливаден мед. Продавам само на дребно на средна цена 10 лв. Някой колега с рапицова и слънчогледова паша, който продава на едро, цената ще е, предполагам, 2 пъти по-ниска.Ако формираме цена на восъка по тоз начин, се получава разлика от 40лв.А цената на която се купува восъка, е почти 3 пъти по-ниска само от тази разлика.
Това си е така, но все пак неразделна част от този процес е и храненето т.е. са взаимносвързани.... не мисля че тук може да има някакъв спор
Дано не се засегне някой - но чисто икономически пчеларите (бизнесмени) би следвало да са наясно кое колко им струва като себестойност. Дали е по-изгодно примерно за восък или мед -например изконсумирания мед за 1 кг восък сваля с около 2% средния добив на мед на дадено семейство, но това мисля е залитане встрани от темата и повод за разни реплики и т.н. защото си е доста относително и всяка теза може да е вярна...
Така е относително е, и за всеки може да е различно и пак се опира до себестойност. Отделно пазарна цена, цена на международния пазар, качество, вид и т.н. и т.н. може да пишем много.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Като писах физиология, имах предвид това, че дали пчеларя усвоява восъка или не, то той се произвежда от пчелите. С две думи няма как да ги накараме да правят по-малко восък, за да консумират по-малко храна. От което следва, че не е редно да се калкулира стойността на консумираната храна ( или не на 100%) във формирането на цената на восъка.
ПП има технология, с която може да се преустанови/намали производството на восък, но това е по-скоро изключение и вероятно единици я практикуват.
На мен лично винаги ми е било интересно (кой) как си формира цената - в случая цена на пчелния восък .... за съжаление повечето казват - ами в момента изкупуват на цена 8 лв/кг и това е малко , искам 15 лв./кг .... добре, но как се определят тези цифри... ако е търговец на восък може да се каже че примерно има някаква база - цената която купувача дава и т.н. Но има и други купувачи примерно други пчелари ....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
А не се чуди чак толкова. Цената всеки си я определя според акъла. Но в крайна сметка взима толкова до колкото успее да се докопа.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Десет лв. или десет основи ДБ с доплащане по 20 ст. на основа за кило восък. Не ги интересува цвета, но на шест места изкупуват и цените на всичките еднакви. Най- много 4-5 кила да изкарам на година. Съседния град е на 25 лв. гориво. Давам го, зер не мога да си направя правилна калкулация....знам ли ти.
Аз мисля, че да получи добра цена ,без значение какво произвежда човек, най-важно е , да продава на крайния потребител , или да затвори цикъла, което е долу-горе едно и също.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))