От кога до кога слагате прашецоуловители?
От кога до кога слагате прашецоуловители?
От когато позволи притока на прашец, докога и за колко време, зависи от размера на отворите и целите които се "гонят"(търсят) от пчеларя. Аз съм си взел тази година прашецоуловители с размер на отворите 5,15мм(масово предлаганите се с размер 4,8мм), и ще пробвам на някой кошери да седят от април до към средата на август, да сравня как ще им се отрази като цяло - добива на мед, количество пчели и въобще всички други фактори.
5,15 е много. Оптималното е около 4,8. Така смъкваш максимум 30% от внасяния прашец.При по-големите отвори намалява много прашеца в чекмеджето и ефективността е много ниска.
Да, ама пък им оставяш "достатъчно" и на тях(пчеличките), а и затова казах че ще пробвам на няколко кошера, да са на прашецоуловители през от април до август, ще видим какво ще се получи...
Аз пък наскоро четох статия че няма оптимален (или универсален) размер. Оказало се че същия прашецоуловител с един и същи размер, при повечето изпитали го, работи перфектно, но при други, пчелите били неспособни да преминат и някаква част от семействата загинали от прегряване (липса на вода).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Аз съм решил да отворя двата входа на дъното и прелката на 2ри корпус, като само на долния вход на дъното ще има прашецоуловител. Така ще има предостатачно прашец за пчелите.
Пчелите не са чак толкова умни. Ако на излизане са излезли през прашецоуловителя, на влизане пак ще влязат през него. Встрани на гръцките прашецоуловители има един голям отвор за търтеи, и въпреки това глупавите пчели не минават през него, а през прашецоуловителя. Някои ще се усетят за горната прелка, но други ще продължават да минават през прашецоуловителя, защото там миризмата на майката е по-силна. Според мене пчелите ще се разпределят равномерно, особенно ако от време на време вдигаш преградата на прашецоуловителя и им даваш шанс за свободен достъп.
До сега не съм слагал прашецоуловителите, и нямам идея как ще е. Пролетта ще пробвам и ако не стане ще измисля друго.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))