ами в синделската гора не видях нито едно липово дърво
ами в синделската гора не видях нито едно липово дърво
Ти защо си се насочил точно към Синдел.Селата около Камчията е добър район според мен.А за района най много липа има в Шерба.
в Синдел ще живея с приятелката си
Аз също съм от Варна и пчелина ми е във вилната зона на с. Припек. Условията са добри, акация и липа от местността "побити камъни", гора и слънчоглед от засъдимите площи чак и до с. Доброглед. Що се касае за търсене на дърводелец разбирам, че ще инвестираш в направата на кошери. Аз преустройвам ДБ-12 с двойно дъно и съм много доволен. В момента магазините ми са под корпуса и силните семейства могат да правят по-голямо кълбо във вертикала. Много семейства миналата зима загинаха на мои приятели които са на ДБ за това, че когато има пило кълбото не се движи по корпуса.
Благодаря за коментара, Peipan.....лятото на Побитите камъни видях голям майкопроизводителен пчелин и говорих със собственика, но не запомних името му...Аз ще пчеларствам в Синдел....условията засега са ми загадка... дано бързо да се адаптирам
До побити камъни майко производителя го познавам много добре казва се Ахмед. Може да ти свърши работа, но е малко несериозен или по-скоро скъперник. Ще ти иска повечко пари, но иначе е добър пчелар.
напролет ще поставя достатъчно капани в двора си с примамката Пророй и ще изловя голяма част от синделските рояци....примамката е много ефикасна!!!
А иначе добри майки ли произвежда този Ахмед и горе долу на каква цена
Дълга е историята и от къде го познавам, но информацията ми е от преди 2008г. даваше ги на 12 лв. в клетка с по 3-4 пчели. При положение че ще взимаш според мен добре е да са нуклиуси на по на 2-3 рамки и при това положение само като видиш пилото ще си наясно за качеството на майката. Има лесно. Аз за себе си съм си направил от ламиниран паркет сандъчета на 3 рамки за нуклиуси и ако не ми хареса майката, отделям я в друго сандъче с рамка и поставям рамка с яйца от добър кошер. Така вече в периода май-чак до септември може да се направят нуклиуси който да ти харесат. За догодина ремонтирам 8 стари ДБ-12 и ще разширявам пчелина. Мисля преди пашата на липата или на слънчогледа - това ще зависи от силата на семействата и времето и ще взема от 8-те които имам майките и ще ги поставя в новите 8 кошера на 3-4 рамки. Същевременто може би през май ще направя на по три рамки нуклиуси дано да мога да са 5-6. Ислед като видя развитието на отделените майки - силата им ще преценям за смяна на майките с готовите нуклиуси. Изисква се много работа и смелост.
благодаря ,peipan за отговора и аз мисля така да си произведа майки тази година (което ще ми е за първи път )но ако се наложи екстремно може и да купя някоя майка от този Ахмед имаш ли някакъв тел. за връзка с него
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))