Дайте ми малко време да си направя проучване, и после ще обявя какъв процент восък ще задържам. Ще е пазарно, но искам да проуча пазара.
ОК. Аз тази година ще правя експеримент и ако мине добре ще ми трябват 2000-3000 нестандартен размер и предполагам ще се възползвам.
Извинете ме г-н Матеев за намесата. Не съм в бизнеса, но съм по "пазарите" от доста време.
Най-грубо направих следната сметка. Ако комерсиалните производители работят през 10%, то и вие трябва да работите така, ако не мислите да имате печалба от "цялата схема".
Ето каква ми е простата сметка. Ако "добавките" във восъка(-10%) компенсират "далаверата" (+10%), остават (-10%) разходи за труд и амортизация.
Георги Корчев се казвам
България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
Монтажа на машината доста се забави, но утре вече е почти сигурно, че ще успеем да я пуснем. А и вече имам заявка от няколко човека, така че вече няма връщане назад.
Миналата година през лятото машината поработи около 1 месец с цел да си направя основи за мене си, и после я разглобихме и прибрахме, за да си освободим помещенията. Впоследствие си напоръчах още казани, те дойдоха, и сега вече я сглобявам в нова конфигурация. Многото казани се нуждаят от много електрическа енергия, така че трябваше да се прокарват и нови по-дебели кабели, нови табла и въобще нещата по монтажа се замотаха повече от две седмици.
В момента машината пак не е сглобена на окончателното си място, защото тепърва ще се строи и ремонтира бъдещото окончателно помещение, сертифицирано съгласно всички изисквания на закона. Засега машината е в един голям склад, заедно с парното отопление на имота. Така ще поработи няколко месеца, а после вече ще си отиде окончателно на новото си място, където хигиената вече ще бъде издигната в култ. Ето я как изглежда към момента:
Най-отгоре, почти под тавана се намира автоклава - това е казан, изчислен да работи с високи температури и налягания. Използва се за дезинфекция на восъка. Има двойна водна риза, напълнена с пропиленгликол, и топлоизолирана отвън, и като последен слой - хромникелова ламарина. Отвътре представлява един най-обикновен обем с формата на куб и с наклонено дъно, за да може восъка да се отича до последната капка. Изходящия отвор е поставен в най-ниската точка на наклоненото дъно.
Бях се подготвил да публикувам още десетки снимки, обаче възникна един проблем, по който трябва да се консултирам с колегите от форума. Става въпрос за размера на восъчните основи. Много е важно да се уточни от какъв точно размер се нуждаят хората, за да не се правят излишно големи основи, които да принуждават всеки един пчелар да губи време в обрязване и да хаби ценна площ восъчна основа, за която е давал много пари или восък.
Накратко - вътрешния отвор на една ЛР рамка е 410x200mm. ЛР основата според мене трябва да е с около 2-3 мм по-малка по височина и с около 5-6 мм по-малка по ширина. Това е заради температурните разширения. Според мене по време на монтажа на основата тя трябва да се допре до горния ръб, а от останалите 3 страни трябва да остава по 2-3 мм разстояние. Следователно основата трябва да е с размери 405х197. Моля потвърдете правилно ли разсъждавам. Ако основата е с такива размери, то тогавя тя ще тежи само 64 грама, което означава по 15.5 основи на килограм восък.
В момента в България ЛР основите се продават с размери 410х220мм. Това означава, че всеки един пчелар трябва да отреже по 23mm от едната страна и по 3-5mm от другата. Някой знае ли защо точно този размер се е наложил (с излишък от над 20 мм по вертикала)?
За големите ДБ основи също е много странно - там пък по вертикала ги правят с минус 10 мм, което оставя огромен отвор. Аз ли съм нещо в грешка или има някаква логика във всичко това?
Задавам въпросите, защото вече ми се налага да поръчвам кашони, а не мога да си изясня с какви размери трябва да бъдат.
Имай впредвид че има и рамки със процеп на горната летва (или фалц) и процеп в долната. Лично аз такива ползвам. Тогава восъчната основа трябва да е с 5-7мм по-висока от вътрешните размери на рамката.
За размерите по ширина - нека луфтът на основите да е малко по-голям - не повече от 10мм. Виждал съм рамки (особенно правени едно време) със по-широки странишни летви ( което е за сметка на въртешния размер) и такива които не са сковани под съвсем прав ъгъл.
Сега се сетих че има рамки ДБ и със по-широка долна летва.
Защо размерите на продаваните ВО са такива, и аз съм съм си блъскал главата и не мога да ти отговоря - от единия край стърчат, от другия недостигат... пък и за това че не винаги са и под прав ъгъл ( за кривата основа трябва пък да се търси крива рамка и да се върти така че да се напаснат)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))