Това е отделена медена роса .
Слънчо, това което аз знам, но вечно има спорещи е, че когато израстнат желъдчетата дървото не може да ги захрани всичките и едно по едно загниват и от там изпускат този сок, казват също за червей пробиващ зърното и от тази рана е сока, но аз не съм намирал червей до сега, а съм чоплил да видя.
Но интересно защо има горски региони, където пчелите събират мана и други, също горски, където никаква мана не събират /при мен на единия пчелин е основно гора, но мана не съм видял/.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
А аз го разбирам така; малкият жълъд е още цвят като смокинята и отпуска този нектар за да привлича насекомите в случая пчелите за да го опрашат. Както е и при другите растения, но като гледам е доста обилно това отделяне и затова има май такива резултати с мановия мед в места с дъб. При мен има един масив дъбова гора и резултата е налице. Такъв тъмен мед вадя за първи път. Преди гората беше още малка, след това я изядоха едни пеперуди и сега вече е добра. А за червея си е някаква измишльотина. За такива количества мед си трябва доста червеи.
Мана,дъбът отделя при определени температурни амплитуди.
Маната се отлага по листата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))