Няма лошо, човек да превърне пчеларството в бизнес. Просто много малко хора могат да го направят. Има много странични фактори, които могат да повлияят и да превърнат начинанието в неуспешно. Ако успееш да го развиеш, е хубаво да имаш друг основен източник на доходи. Успех.
От мен да знаеш, и аз такъв мерак като тебе имах преди 13 години.....и минах през всичките системи и през производството на кошери и сега положението е следното....
Имам 35 кошера от които 28 бр хибридни - 1 ЛР 10 рамков и 2 магазина ДБ отгоре. Имам и 5-6 ДБ 10 рамкови, но не са ми на сърцето, държа ги за направата на отводки, ако някой иска да му направя.
Произвеждам си и майки по метода с пренасяне на личинки, както го прави Якофов от Пловдивско, един кошер и за донор и за отглеждач. Сега съм подготвил и един фарар за проба. Производството на кошери го зарязах, защото това което правехме с колегата дърводелец беше с много добро качество и на доста по високи цени , няма как да се конкурираме с големите производители. Колега пчелар си купи от Търновско перфектни кошери ДБ 10 рамкови с по два магазина и дъно за прашец - х 90 лв бройката.
Ако започнеш с по 10 кошера от трите системи, ще се оплетеш като пиле в калчища и догодина няма и да си помислиш повече за отглеждане на пчели.....моя съвет е почни с 2-3 кошера, дали ще са ДБ или ЛР , няма значение, но да са 10 рамкови и чети и питай и чети и питай и практикувай и така 2-3 години и сам ще разбереш коя е по-подходяща система за теб. При мен и ЛР и ДБ дават еднакво мед, каквато система ти е удобна, на нея наблегни. Аз до хибридната система стигнах сам преди 6-7 години, още преди Светослав и Софрон Софроениеви да заговорят за нея.
УСПЕХ.
Този пост е редактиран от evgeni.filimonov; 14.05.2021 в 13:45.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Пожелавам ти успех и късмет.Ще са нужни.Пчеларството само на пръв поглед е просто. Само математически подход към него не става.Например -100×30×8=? Трябват много знания.Но пчеларството е и Болест.Заразна болест.И Любов.И не се чуди ,че колегите работят с пчели,нищо ,че може и да са на загуба.Когато разбереш защо го правят,с гордост може да се наречеш Пчелар.Бъди упорит и успех.
Благодаря много за съветите!
Плана е да купя 1 кошер, но не знам какъв, дали ДБ, или ЛР, за да гледаме по него, като разбира се, имам приятели, които се занимават с производство на кошери и ще помагат. Ще направим няколко бройки, ако има търсене ще ги продадем, ако ли не, ще си ги заредя и ще опитам да ги гледам.
Ще пиша тук в тази тема как са се развили нещата, ако не е проблем.
Пак ще сбъркаш ако вземеш само едно семейство. Трябват ти поне две семейства, за да можеш да правиш сравнения и да помагаш от едното на другото, ако се наложи.
Малко е странно, първо искаше по 10 от трите системи, сега само един кошер.....явно още не си наясно що е то пчелар и пчелно семейство.
Предлагам ти да си купиш КАЛЕНДАРЕН СПРАВОЧНИК НА ПЧЕЛАРЯ на Любен Радоев и да го разучиш добре и тогава да вземеш пчели.
Но все пак успех...
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Абе, човека иска да вземе един кошер за мостра, а не да гледа едно пч. семейство!?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))