По- добре подхранвай със захарен сироп вместо инвертиран.
По- добре подхранвай със захарен сироп вместо инвертиран.
Не ги ли забавя и изтощава обикновеният сироп . Нали си го прехвърлят една на друга , докато инвертират захарозата .
Нека бъдем хора и се опитаме да помагаме, когато някой има нужда и моли за това. Лично на мен човека не ми се вижда толкова некомпетентен колкото го изкарвате, сравнявам го с нас, когато ние започнахме. И понеже знам, колко е трудно, когато нямаш опит и никой на който да разчиташ искрено му съчувствам. На начинаещия бих казала, да не се притеснява толкова, пчелите могат да излязат от всяка ситуация в която ги е вкарал човека, с малко търпение нещата, ще станат ясни и ще има време за реакция. Успех
Един съвет. Хубаво е пчелите да се оставят 2-3 дни на спокойствие. За това време майката, ако е там ще се успокои и ще започне да снася, ако ли я няма то вече ще има започнати маточници и всичко ще се изясни. И още нещо - ако няма майка и са заложили маточници не е добре да се придава веднага майка, защото няма да я приемат.
Казваш, че по питите има много мед и прашец, а пилото е малко. Хубаво е, че поне покритие на пчели има. Аз не бих ги хранил при това положение, докато не се уверя, че има снасяща майка. Послушай колегите и изчакай. Когато след няколко дни видиш яйца, тогава им сипи сиропче. Освен храна, трябва да осигуриш място за нея и бъдещото пило. Ако всичко е наред, пълни кошера с рамки, а хранилката със сироп и ги остави да си подреждат дома. Аз започнах с такива отводки, че и пчелите им бяха недостатъчно. Кофти усещане. След месец и половина си купих правилна отводка(описана от Дончев) и видях разликата. Ако все пак видиш, че няма майка, питай пак. Хубаво е и да наснимаш малко, за по-точна информация към колегите.
От къде си и къде се намират кошерите ти. Троянски балкан е дооооста широко понятие.
Най- близо до Троянския манастир е м. Миленча, ти от там ли си. Какво ще стане ако кажеш, хем искаш помощ хем.......
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))