Не срещнах никъде в календара (а може би е написано под друга форма), но въпроса ми е кога цъфти Акацията?
Не срещнах никъде в календара (а може би е написано под друга форма), но въпроса ми е кога цъфти Акацията?
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Днес публикувахме на сайта един каталог, съдържащ стотици медоносни растения. За всяко едно от тях има кратка информация, както и снимка. Растенията са класифицирани по видове. Цялата информация е над 40 листа. Събирана е от руски и английски сайтове. Превода е наш (авторски).
http://pcheli.bg/klasifikatsiya-na-m...ite-rasteniya/
Събирането на информацията, обработката и превода отне над 30 човекодни труд.
При нас в Разград събират много прашец и от бряст. Ранна пролет жужат по седмица на дърветата.
Не видях да е споменато за брястовете, та затова допълвам...
Колеги,има една прекрасна книга написана точно за нас пчеларите.Нарича се "Медоносните растения и пчелната паша в България" на Валентин Петков.Прочетете я,има 320 страници с обширна информация,включително и за видове които не се срещат в България,но са приспособими.Препоръчвам я на всеки.
Търсих много за соята дали е медоносно расстение и нищо не открих. Моля ако някой знае нещо конкретно, нека драсне. БЛАГОДАРЯ предварително...
Ако искаш мечтите ти да проработят, трябва ти първо да поработиш.;)
Mateev,свършили сте много добра работа!Евала на теб и колегите които са помагали.Много полезна информация.Благодаря !
Здравейте, колеги. Искам да ви попитам, дали буковите и иглолистните гори дават нектар или прашец? П. П Прочетох темата, но не открих нещо по въпроса....?
Ето ти Лъчка:
"Бук. Дърво, високо до 48м., цъфти едновременно с разлистването края на Април - началото на Май, дрън, дрън, дрън... дава умерено количество нектар и цветен прашец, а понякога и мана"
А относно Иглолистните - яко прашец, не може да не си забелязал и съм чел също и мана като ги нападнат въшките лятото...
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))