Добре де Матеев, твоите счетоводители какви м....и са клатили толкова години, че не са ти изработили перфектния калулатор?
Ако ти лично се занимаваш с изготвянето на подобни калкулатори, тогава къде отива "Контрол-а на сложността?
Добре де Матеев, твоите счетоводители какви м....и са клатили толкова години, че не са ти изработили перфектния калулатор?
Ако ти лично се занимаваш с изготвянето на подобни калкулатори, тогава къде отива "Контрол-а на сложността?
Фирменото счетоводство е много по-сложно от този елементарен калкулатор, който ви го сглобих с идеята да даде реална представа, без при това да става прекалено сложен. Има си счетоводни стандарти, които трябва да се спазват, а в този калкулатор аз ви сглобих само най-важните неща, заобикаляйки всички стандарти.
Разбирам. Не си искал да товариш счетоводителите си със странични задачи за което .
Прегледите на товарните МПС-та са на 6 месеца което прави 100 лв на година.
Напротив - точно създаването на счетоводен отдел или наемането на външен счетоводител е начина един бизнесмен ДА НАМАЛИ СЛОЖНОСТА, свързана с паричните потоци. Тоест създава се ОБЕКТ СЧЕТОВОДСТВО и неговата задача е да се главоболи с всички сметки, а за собственика остава само веднъж в месеца или в годината да разгледа предоставените му СЧЕТОВОДНИ ОТЧЕТИ и да види (запомни) най-важните цифри, които го интересуват.
Разбира се човек трябва да има най-малкото обща култура и начални познания по принципите на ДВУСТРАННОТО СЧЕТОВОДСТВО, за да знае как да ги чете и интерпертира тези отчети.
Та този калкулатор в тази тема е разработен ЗА ПЧЕЛАРИТЕ, а не за мене. Аз си имам необходимата информация и без този калкулатор. Пчеларите са тези, които не знаят колко им струва транспорта, както и не знаят много други неща от собствения си бизнес, и аз се опитвам максимално опростено да им създам инструменти, които да им свършат полезна работа.
Иначе ми е много лесно да кажа "Купете си и си инсталирайте ERP софтуер, и ще знаете всичко за бизнеса си". Да, ама знам че това няма как да стане, затова и се опитвам по някакъв лесен начин да обясня как могат да се направят нещата, и как могат сложните процеси да се опростят дотолкова, щото с малко усилия човек да може да държи бизнеса си под контрол.
Прочетох темата, много е хубава, браво!
Аз за същото нещо ползвам външен калкулатор . И аз като теб след пресмятане реших, че ми е по-изгодно да ползвам вече създаден калкулато, отколкото аз да си зъздавам такъв . Разбира се има и един недостатък...можеш да изчислиш историческа цена, а не бъдеща, но с малко усилия лесно се пресмята.
Имам въпрос - като цена ти е по-изгодно да ползваш външен транспорт, на база на зададените променливи, но...
Пресмяташ ли и добаваш ли в сметката на външния транспорт, евентуално загуба на стока, респективно репутация, която също е ДнМА, в следствие възникване на ПТП, кражба, нерегламентиран престой и т.н.? Имаш ли застраховка на стоката на път? Какво имам в предвид - движението на собствения транспорт можеш да контролираш (със системата за GPS проследяване), от къде минава, къде спира, за колко време. Можеш да контролираш състоянието му (дали е пиян преди да се качи на буса, дали е болен...). Да зададеш конкретни задачи - мини от тук или там, върни се еди кога си, на връщане мини през еди къде си, натовари еди какво си и т.н. Докато с външния транспорт тези параметри са невъзможни за контрол. Качил се собственика на фирмата пиян, ударил буса в дърво или буса се развалил на Бусманци и престоял на слънцето 12 часа, стоката унищожена, фирмата му с ограничена отговорност 2 лева, единствения актив е бус от 89г., вече ударен. Средствата и времето за осъждане повече от стоката, да не говорим за загубите нанесени в следствие на загуба на репутация.
Общо взето какви рискове и как ги пресмяташ в тази посока се интересувам...
Специално този калкулатор нагледно показа на много пчелари, че транспорта им е много по-скъп от това, което до момента са си го представяли. Не знаеш колко много хора си го представят транспорта само като литри бензин на 100 km. Затова и им направих калкулатор, в който САМИ да си въведат данните и САМИ да видят каква е реалната цена на собствения им транспорт.
След това ще има за ДМА-тата и за амортизациите. Тука също повечето пчелари ще останат изненадани какъв огромен годишен разход те си го мислят, че е нулев, а в действителност той е определящ за стабилноста и ръста на техния бизнес.
После ще има и други компоненти, докато накрая не стигнем до ниво пчеларите да си изяснят колко всъщност им струва 1 килограм мед или 1 отводка, 1 майка и въобще всички продукти, които те могат да произведат.
Знанието на всичките тези информации всъщност ще отговори на най-важния въпрос - печеливш ли е пчеларския бизнес, или е средство за мизерия и загуба на време. Тука не знам при кого какво ще се случи, защото аз ще правя калкулатори, а хората сами ще си въвеждат числата. Ако обаче се окаже, че за някого този бизнес е път към просешката тояга, то тогава той ще може да вземе ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ какво да прави за в бъдеще. Алтернативите са две:
1. Отказва се от пчеларството и си търси други алтернативи за бизнес или за реализация
2. Започва да разсъждава по цифрите в калкулацията и започва да търси начин как да ги подобри
И тука вече се затваря кръга. След като човек вече ЗНАЕ какво се случва с бизнеса му, той вече може ДА ГО КОНТРОЛИРА, вземайки правилни решения на базата НА ЗНАНИЕТО.
И чак тогава, когато всеки има пред очите си един списък от разходи и приходи, чак тогава вече ще поговорим и на тема КАК СЕ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ. За най-любопитните още от сега ще кажа един от методите. Сортират се всички разходи в нарастващ ред и започва да се работи за подобряването на САМО ПЪРВИТЕ 3 ОТ СПИСЪКА. По този начин с 20% от усилията ще се постигне 80% от резултата. По същия начин се процедира и с приходите.
Като цяло е важното един пчелар ДА ЗНАЕ какво куца от неговия бизнес, за да може да се КОНЦЕНТРИРА ДА РАБОТИ ПО НЕГОВОТО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ, а не както сега го правят повечето пчелари - работят по това, което им е кеф в емоционален план. Например пласмента на продукцията е пълен провал, а пчеларя сяда сам да си прави основи, мислейки че икономисва 1 стотинка. Или пък установява се, че транспортните разходи са огромно перо, а пчеларя решава да си купи нов лизингов джип, който всъщност ще утрои тези разходи. Или пък най-важното, което вече се намекна в тази тема - пчеларя ГУБИ от всеки един наличен кошер, и вместо да помисли как да си подобри технологията, решава да купи още кошери, че да губи още повече с явно лошата му лична технология.
Много добра тема Също се надявам да има и развитие калкулатора както може да се помисли и за други подобни калкулатори примерно за цената на меда, отводка и т.н.
Попълних си всички графи в калкулатора на мен ми излезе 0,52 лв на края незнам много ли е малко ли е?
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Днес се загледах в новините ... готвят се нови санкции
например
Каране в насрещнто платно, ГЛОБА 1000 лева и 3 месеца отнемане на книжката.
Това е санкцията предвидена за предумишленно убийство ! ВРЪМУГУ !
Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
Там някъде излизат бусовете и пикапите, ако са купени втора ръка. Ако са нови и/или лизингови, излиза доста по-скъпо, защото се намесва голямата цена и задължителното каско, което също е много скъпо.
Може да излезе по-евтино само ако сте транспортна фирма и навъртате по 40-60 хиляди километра на година, но това означава, че вие всъщност живеете и спите в превозното средство.
Между другото направете си сметката и на личната лека кола, и има голяма вероятност да установите с ужас, че такситата ви излизат по-евтино, особено ако колата ви е по-нова .....
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))