сега ми стана ясно,пчелите минават през магазина и стигат до хранилката.благодаря за разяснението
сега ми стана ясно,пчелите минават през магазина и стигат до хранилката.благодаря за разяснението
За "якото" се пошегувах.Иначе за около 3 седмици им наливам по3-4кг.захар във вид на сироп.Целта е симулиране на паша,а от там и на пило.Категорично НЕ изваждам всичкия мед.В магазините остава по 5-6 кг. не запечатан мед.От плодниците ДБ изкарвам зад преградна дъска маломедните и стари пити.Стеснявам до 7-8 рамки,като целта на стесняването е да може пчелите да направят по дълбоки(12см-15см) запечатани медени венци в зоната на кълбото.Освен дълбоки венци стесняването гарантира по компактно кълбо. До сега не съм забелязвал мухъл на долните магазини.
Предната зима зазимих с 1 магазин под плодника. Тази зима мисля да зазимявам с 2 магазина под плодника(защото вече имам по 2 броя на кошер). Пролетта имаше малко мухъл(само по дървенията на рамките, по питите и в килийките нямаше), но тази зима мисля да ги държа максимално на изцяло мрежесто дъно(поне до началото на Януари), докато миналата бяха с дървена табла с отвор отпред с мрежа.
Така е, тази година до 10 Април си бяха хладни нощите и почти нищо не беше цъфнало. Последва затопляне и за 2 седмици всички овошки цъфнаха, а на 1-ви май цъфна и рапицата и съответно семействата не бяха добре подготвени за нея, защото преди 10 Април ме съветваха да на подхранвам със сироп, тъй като е още хладно и отделяната влага щяла да навреди.
Как е по удачно да са магазините зимата над или под плодника? За сефте мисля да оставя,някой магазини да зимуват на кошерите и затова питам!Около мен 2 пчелари ги оставят под плодника магазините.
Под плодника, без значение колко са на брой.
Здравейте,
и аз мисля да пробвам този тип зазимияване с магазините под плодника, но има някой неща които не са ми много ясни.
Инетересува ме прави ли се нещо друго след като сложа магазина под плодника. Пчелите трябва да минават от дъното през магазина в плодника?
Също така не ми е ясно как се процедира на проле след като семейството запоне да се развива. Кога местите магазина над плодника. Няма ли възможност майката да започне да снася в магазина.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))