Аз на моите кошери,които са със 7 междурамия пчели не съм слагал магазини.Мисля,че имаш големи очаквания за толкова слабо семейство......
Според мен е по-добре да изчакаш следващата паша,като преди това ги развиеш на поне 10 пити с пчели.
Успех!
Аз на моите кошери,които са със 7 междурамия пчели не съм слагал магазини.Мисля,че имаш големи очаквания за толкова слабо семейство......
Според мен е по-добре да изчакаш следващата паша,като преди това ги развиеш на поне 10 пити с пчели.
Успех!
Тези пити които са пълни с нектар ги постави в някое което е бедно на такъв, а от него вземи празни пити и ги сложи в това семейство. Другия вариант е да ги врътнеш на центрофугата и да ги върнеш пак. Това е добре да стане надвечер за да има майката време да осемени повече място.
Оставете пчелите на мира, те си знаят работа.
Не съм съгласен с отговорите на колегите! Значи имам същия проблем с един 10р.ДБ. В началото на акациеват паша, кошера преливаше от пчели и получи магазин. Но складира в плодника меда, вече втора година го прави! Отводки, минало годишни с пило на 3-4-5р напълнели магазина от 30 до 80% за седмица! А нашия пръснал тук, там на една две пити, в магазина! Това са майки за лежак, само! Мисля, че в литературата пишеше, че това са кавказките пчели!
Дай решението! Ими обясни как: кошер с три рамки пило-12р ДБ, с 12р в плодника, за седмица напълнил три магазинни рамки с мед. А 8 р от плодника въобще не ги е освоил! А въпросния прелива с пчели, не пълни магазина, ВТОРА година! Обясни го Сериозно!
Решението е смяна на майката но от семейство, което качва всичко в магазина дори с риска да го оставиш гладно така взимаш всичкия мед и веднага подхранваш ако няма някаква паша.От въпросното семейство не се правят отводки или майки защото има вероятност да работи по същия начин и август месец е момента да се реагира и следващата година всичко да е наред.
Не, не ограничен с пределна дъска или с мед. Имал съм няколко такива кошера-майки. Които не качват мед в магазините. От години почти не позвам преградна дъска. Оставям го така, без ограничение, ако не пълен плоднника, с рамки. Ако питате защо: Ако семейтвото се развие и има нужда от разширяване, аз съм възпрепяствам, пчелите градят далаци от покривната дъска. Минало годишните отводни с млади майки (2014г), така ми работят. Постепенно изпълват плодника, а меда го качват горе!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))