При мен още не е имало облитане,снегът намаля на 15см.,днес пак застудя и вероятно облитането се отлага за догодина.
Не само при теб е така. Аз съм много по-ниско от Берковско, но заради мъглите, температурите са ниски и облитане няма.Първоначално публикувано от alex74
след 4-5 дена го дават 7,8 градуса.Гаранция ще е повече от прогнозата, съдейки до сега какво се прогнозира.Така че тогава ще има облитане отново, поне да се надяваме де
Абе тук нямаше мъгли,беше слънчево,ама слънце зъбато.
Ето едно добро облитане с един странен наблюдател под кошера :D
http://www.vbox7.com/play:7b5b14eccc
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Колеги моля Ви да споделите кое облитане на пчелите считаме за първо облитане за сезона. Ако може да конкретизираме календарно време, тъй като много автори в литературата си посочват, че тогава започва подхранването и пролетното развитие на пчелните семейства . В моята практика съм бил свидетел на облитане на пчелите в пчелина ми по всяко време / включително през м. декември и януари/ когато температурата на външния въздух е подходяща.
Всяко едно излизане на пчелите през периода - ноември-февруари - е облитане. В неделя имаше такова при моите пчели. Миналата година имаше при първия слънчев обед, дори и при 4 градуса външна температура.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Здравеѝ колега vergilzhikov ; Облитането на пчелите през зимните месеци е за прочистване на храносмилателната им система.
През това време не е необходимо подхранване, при положение, че имат достатачно храна.
За първо облитане се приема това което е в края на зимата/началото на пролетта.
Подхранването за развитие се започва поне 60 дни преди настъпване на главна паша.
Благодаря на ivan 103. Уточнението ми е от полза. Имам дългогодишна практика , но всяка пролет закъснявам с развитието на семействата си и почти всяка година пропускам акацията. При мен тя цъфти към 5-10 май. Затова след много чудене от моя страна и след като прочетох книгата на Лонин стигнах до извода, че греша някъде. Мисля,че грешката ми е в това , че не подхранвам семействата в ранна пролет т.е. след първото им пролетно облитане. Тази пролет ще ги подхраня както ми казваш 60 дена преди акацията и дано успея. Благодаря.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))