Говори се за зимуване на мрежесто дъно ..... Защо не вземете да им иззидате около кошера с тухли и вар???
Говори се за зимуване на мрежесто дъно ..... Защо не вземете да им иззидате около кошера с тухли и вар???
^ Къде се говори за зимуване на мрежесто дъно? Ако толкова те дразни въпросът ми, подмини го, няма нужда да се правиш на интересен.
Христо Йорданов
Аз също считам , че в желанието си да направим нещо добро за пчелите често се престараваме излишно а в някои случаи стигаме до откровени глупости. Моите отново ще зимуват с мрежестите дъна а ще имам и такива чиито стени на кошерите са с дебелина 12 мм
www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект
Колеги,всички обичаме пчелите си,но в стремежа да ги улесним,не им вършим голяма услуга.Все едно имате малко дете,което постоянно обличате дебело,пазите го да не се изцапа и т.н. и накрая резултата ще бъде един често задаван въпрос - къде сбърках?
Пчелите загиват от глад,не от студ.
Рояците които се хващат по клони на дървета, стрехи и тн. кой им слага топлоизолации !? ми никой и не загиват от студ - следователно студа не им е чак такъв проблем ... следователно не се вманиачавам в тази "грижа". Аз силните семейства мисля, че въобще няма да ги храня (даже може да се наложи като махна магазините около 20ти август да вадя и плодникови пити и да слагам празни защото се очертава да има много до късно поддържаща планинска паша а те са наблъскали плодника с мед. Имам една отводка и едно рояче на които ще ударя по едно рамо със захарен сироп (или ще им сложа готови пити с мед от силните кошери - това ще го решавам в движение). Третирам срещу вароатоза с лентички и ги оставям намира. Някъде средата на Ноември ще им сложа по едно парче стъклена вата под капака и следващо отваряне чак като стане време за питките от захаросан мед и пудра захар.
Колега,joromainata ,
"Кефиш" ме със снимката.Така трябва да изглежда пчелар при работа с пчелите.Без скафандър , ръкавици и димогенератор.Успех!
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Хаха Жорката е много готино момче ама май вече му трябва стълбичка?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Това си е доста фалшива истина. Дефакто е така, но при под минус 12-13 градуса консумацията на мед скача 6-7 пъти, което води до повишена влага в кошера, повишен риск от стомашни проблеми, нозматоза и така нататък. Така че зависи за каква зима говорим. Много хора хранят януари, февруари, но според мен това е все едно да спреш маратонец 5 километра преди финала и да го натъпчеш със свинско.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))